Milorad Novković, VSTV
0

Najviše procesuirani pripadanici srpskog naroda

SRNA
Milorad Novković
Milorad Novković
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Milorad Novković, potvrdio je da su pred Sudom BiH, ali i sudovima u Republici Srpskoj, za ratne zločine najviše procesuirani pripadnici srpskog naroda, te dodao da će veoma brzo vidjeti koji su to najosjetljiviji predmeti u Tužilaštvu i Sudu BiH koji se godinama neosnovano ne rješavaju.

"U Tužilaštvu i Sudu BiH rješavaju se najsloženiji predmeti ratnih zločina, dok se oni manje složeni rješavaju u entitetskom pravosuđu. Za nas je najvažnije da vidimo, a mi ćemo veoma brzo doći do podataka, da li u Tužilaštvu BiH ima prijava koje stoje u ladicama i ne rješavaju se četiri-pet godina", najavio je Novković u intervjuu Srni.

On je dodao da istraga o ratnim zločinima može dugo da traje, jer je riječ o složenim predmetima, ali da će VSTV utvrditi da li se ona u sudovima na svim nivoima obavlja određenom dinamikom, te da li ima indicija da se njihovim neprocesuiranjem štite osobe određene nacionalnosti.

"Mi ne možemo izgraditi  kriterijume kojim će se strogo voditi računa koliko je procesuirano Srba, Bošnjaka ili Hrvata, ali činjenica je da je pred Sudom BiH procesuiran najveći broj osoba srpske nacionalnosti, što se dešava i u okružnim sudovima u Republici Srpskoj. Ne može se tu praviti neka uporedna statistika, ali ja ću insistirati na ujednačavanju kaznene politike o pitanju ratnih zločina, na  ravnomjernom procesuiraju predmeta u cijelom pravosudnom sistemu BiH i donošenju kvalitetni odluka", istakao je Novković.

Novković tvrdi da VSTV ne može da utiče na višegodišnje istrage  koje se odnose na predmete  "Dobrovoljačka ulica", "Dudaković", "Sijekovac" i druge, u kojima su žrtve pripadnici srpskog naroda,  te da za to nisu odgovorni tužioce koji dugo vode istragu, jer  zakonodavac nije odredio rok u kojem treba istragu okončati.

"Za mene, kao predsjednika VSTV-a, najvažnije je da se obezbijedi ravnopravnost, da se prema predmetima radi bez obzira na nacionalnost i da se obezbjeđuju kvalitetni i čvrsti dokazi. Ipak, smatram da je bolje da istraga i suđenje traju duže, nego da se donese pogrešna odluka. Kao dugogodišnji sudija svojim kolegama savjetujem da nikada ne izriču zatvorske kazne ako za to nemaju dovoljno dokaza", kazao je Novković.

Osvrćući se na mišljenja dijela javnosti koja se odnose na korumpiranost sudija i tužilaca, on je istakao da VSTV za sada ne vodi niti jedan disciplinski postupak, te da nije podignuta ni jedna krivična prijava, niti se vodi krivični postupak zbog ovog krivičnog djela. Novković isključuje svaku mogućnost postojanja korumpiranosti u pravosuđu dok se ona ne dokaže.
"Za sada ima prijava protiv sudija i tužilaca koje se uglavnom odnose na nepoštivanje sudske etike, odnosno manjih propusta u njihovom radu. Na osnovu ovih prijava, kojih je sve manje, jednom dijelu sudija i tužilaca  izrečene su  sankcije koje se izvršavaju i mislim da se ni u jednoj instituciji u BiH ne vodi toliko računa o propustima ljudi koji u njima rade, kao u pravosuđu", naveo je Novković. 

On je istakao da ga ne iznenađuju kritike dijela javnosti na rad sudija i tužilaca, jer ih je uvijek bilo. Mišljenje javnosti  je važno, ali  je još važnije da sudije i tužioci rade svoj posao samostalno, bez uticaja političkih stranaka, izvršne i zakonodavne vlasti, odnosno da svoj posao obavljaju kvalitetno i profesionalno.

Kada je u pitanju pravosuđe i primjena zakona, Novković smatra da ovi prostori imaju tradiciju kojom mogu da se ponose. Istakao je da su veoma dobri zakoni zbog rata i složenosti BiH morali pretrpjeti određene izmjene o pitanju legislative, čija dogradnja još traje.

"Ona dobrim dijelom prati trendove u regiji i Evropi, zbog čega bi se određeni zakoni i segmenti u pravosuđu trebali mijenjati na efikasniji način. VSTV predlaže zakonodavnoj vlasti određene izmjene zakona i podnosi inicijative u tom pravcu, te učestvuje u raspravama kako bi pravosuđe moglo funkcionisati na što efikasniji način", zaključio je Novković u intervjuu Srni, dodajući da nakon izbora očekuje stvaranje boljeg  ambijenta za rad pravosudnih institucija BiH.