Gary Robbins
0

"BiH treba vrhovnu pravosudnu instancu"

FENA
Ambasador Gary D. Robbins (Foto: OSCE)
Ambasador Gary D. Robbins (Foto: OSCE)
Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Gary Robbins izjavio je danas da BiH treba nezavisno pravosuđe koje će biti zasnovano na Ustavu BiH, te da su nužne ustavne promjene koje će to i osigurati.

Nakon posjete Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV), gdje je iskazao podršku OSCE-a održivosti i nezavisnosti pravosuđa i VSTV-a, Robbins je ocijenio da mora postojati "jedan čvrst temelj koji neće biti zasnovan samo na zakonu nego i na Ustavu BiH".

  • Nisam u poziciji da kažem koje su to ustavne promjene do kojih treba doći, ali tih promjena treba biti. Ova zemlja treba nezavisno pravosuđe koje je unutar Ustava BiH - ustvrdio je šef OSCE misije na pres-konferenciji u Sarajevu.

Istakao je i da u BiH treba postojati vrhovna pravosudna instanca koja će rješavati nesuglasice u zakonodavstvu, napomenuvši da takva institucija postoji u evropskim zemljama.

  • Kada imamo nesuglasice u zakonu i određene nespojivosti, moramo imati jednog nezavisnog arbitra zbog sigurnosti u provođenju zakona - objasnio je ambasador Robbins.

Potcrtao je da ništa nije važnije od nezavisnosti sudskih i tužilačkih funkcija koje će djelovati u okruženju bez neprimjerenog političkog pritiska, te je stoga ocijenio ključnom ulogu VSTV-a za osiguranje ove nezavisnosti.

Predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković također je saglasan da su jasne i nedvosmislene odredbe u Ustavu BiH neophodne da bi se nezavisnost i nepristrasnost očuvali i garantirali, te da međunarodni standardi zahtijevaju garancije kojim će se osigurati nezavisnost pravosuđa.

  • Situacija kod nas je takva da sudska vlast kroz finansiranje zavisi od političke vlasti, što se nepovoljno odražava na nezavisnost, ali i na efikasnost i kvalitet rada pravosuđa - ocijenio je Novković.

Podsjeća da VSTV već duže vrijeme upozorava vlasti i međunarodnu zajednicu da se bh. pravosuđe zbog toga nalazi u nepovoljnom položaju i da ustav ne unapređuje njegovu nezavisnost i ne definira Vijeće kao nezavisnu i autonomu državnu instituciju.

Uz napomenu da i Izvještaj Evropske komisije jasno ukazuje na nedostatke bh. pravosuđa, Novković ističe da je važno da se Vijeće, kao predstavnik sudske vlasti, uključi u razgovore o ustavnim reformama koja će utjecati na funkcioniranje pravosuđa i principe nezavisnosti.

Također konstatira da je bolna tačka pravosuđa rješavanje predmeta ratnih zločina i organiziranog kriminala te da se moraju uspostaviti kvalitetni i efikasni mehanizmi za njihovo rješavanje.