Suad Arnautović, CIK
0

"Najveći problem je što stranke koriste državne resurse za kampanje"

FENA
Suad Arnautović
Suad Arnautović
Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović ocijenio je danas u razgovoru s novinarima u Sarajevu da je iskustvo s proteklih općih izbora pokazalo da je potrebno obaviti ozbiljnu raspravu o izmjenama niza zakona i samog izbornog procesa.

Pritom je upozorio da izmjenama samog izbornog sistema u BiH treba prići zaista ozbiljno, a ne brzim rješenjima.

Potrebno je obaviti ozbiljnu raspravu o aktuelnoj formuli za dodjelu mandata, a druga stvar o kojoj je potrebno razgovarati jeste tip glasačkog listića.

"Kod nas se još ne radi o potpuno otvorenoj izbornoj listi, odnosno glasačkom listiću na kojem bi birači mogli zaokruživati kandidate iz različitih stranaka i formirati svoju virtualnu listu", kazao je Arnautović, dodajući da je za raspravu i pitanje izbornog praga, odnosno potrebe da se on poveća ili smanji.

Važno je i pitanje izbornih jedinica. Naime, iako je zakonom utvrđeno da se svake četiri godine raspravlja o izbornim jedinicama na svim nivoima, do sada to nije urađeno te Arnautović konstatira da imamo velike razlike u pogledu tzv. izborne magnitude, ali i u broju birača koji nastanjuju jednu izbornu jedinicu.

Zato sada postoje ogromne razlike, naprimjer između izbornih jedinica I i III u Republici Srpskoj, a Federaciji je sličan slučaj kod izbora i za federalni i državni parlament.

"Da samo odatle krenemo, ima velike potrebe za izmjenama. Da ne govorim o nekim drugim stvarima koje su se bjelodano pokazale na ovim izborima", kaže Arnautović.

On tu prije svega misli na Zakon o finansiranju političkih stranaka i Zakon o sukobu interesa, te na urgentnu neophodnost donošenja zakona o političkim stranakama na državnom nivou.

Kada je u pitanju finansiranje predizborne kampanje, Arnautović je naveo da je promatračka misija OSCE/ODIHR u svom preliminarnom izvještaju ukazala na to kao na jedan od glavnih problema u izbornoj kampanji.

Prema sadašnjim zakonskim uvjetima i odnosima političkih snaga jako je teško kontrolirati novac koji uđe u kampanju, a također i troškovni dio.

"Najveći nedostatak je taj što veliki broj stranaka, posebno vladajućih, imaju državne resurse koje koriste za kampanju kroz različite forme", rekao je Arnautović.

Smatra da bi se na "svašta naišlo" kada bi se CIK-u, državnoj reviziji, finansijskoj policiji i drugim institucijama dala odgovarajuća ovlaštenja.

"Ljudi koji su u poziciji mogu da koriste ne samo službene mobitele, automobile i drugo nego i budžetska sredstva, ali se to onda prikriva određenom mimikrijom. Zato mislim da su apsolutno potrebne izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih stranaka, pa čak i donošenje novog zakona", kazao je član CIKBiH Suad Arnautović.