Svečano otvaranje
2

Najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj od danas pod jednim krovom

Klix.ba
(Foto: SRNA)
U Banjoj Luci je danas svečano otvoreno novoizgrađeno sjeverno krilo i rekonstruisani centralni medicinski blok UKC-a Republike Srpske, vrijednosti 84 miliona eura bez PDV-a, čime su sve klinike ove zdravstvene ustanove smještene na jednoj lokaciji na Paprikovcu.

U novoizgrađenom Sjevernom krilu biće smješteni Urgentni centar i Patologija, Južno krilo namijenjeno je za poliklinički dio i Kardiohirurgiju, dok će u centralnom medicinskom bloku ležati pacijenti.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je ovo jedan od najvažnijih zdravstvenih događaja u ovom entitetu.

"Zahvaljujem se predsjedniku i premijerki i svima onima, koji su pomogli izgradnji ove zdravstvene ustanove. Danas otvaramo bolnicu, koji je centar svih stanovnika, od Trebinja do Novog Grada", istakao je Đajić. Kaže da ima još dosta posla, opremanje kardio hirurgije, rekonstrukcija Giinekologije, Pedijatrije, prenosi RTRS.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je ovako kapitalan projekat, u vrijeme raznih izazova, izgrađen u vrijeme mandata Vlade na čijem je čelu.

"Ponosna sam i zadovoljna činjenicom da uprkos poteškoćama i krizi, uspjeli smo da se okupimo i da pokažemo snagu Republike Srpske. Zadovoljna sam što smo pokazali da nešto nemoguće može da postane moguće, a to je ovaj UKC i ovaj projekat koji je istorijski", rekla je ona.

Navela je da su najvažnije dvije stvari, da liječite čovjeka i da ga učite.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je čestitao na ovom uspjehu.

"Smatram ovo radnim uspjehom. Јoš 1998. godine sam zatekao Klinički centar u očajnom stanju. Prioritet je bio da počnemo rekonstrukciju. Čekali smo da se vratimo 2006. godine da počnemo sa tim. U međuvremenu pet godina, sve je stajalo", izjavio je Dodik.

Naveo je da se išlo postepeno, da su se osiguravala sredstva i da su se na teret države i budžeta izgradio ovaj UKC.

"Iskoristili smo da svaki čovjek koji nešto radi, mjeri se po onome što ostavi iza sebe. Dosta moramo da uradimo u zdravstvenom sektoru. Moramo da otvorimo bolnicu u Istočnom Sarajevu, da izgradimo bolnicu u Doboju", naglasio je predsjednik RS-a.