Dogs Trust
128

Najveća britanska organizacija za zaštitu pasa dolazi u BiH

Klix.ba
Najveća britanska dobrotvorna organizacija za zaštitu pasa, Dogs Trust, objavit će svoj zvanični dolazak u BiH u utorak 9. oktobra 2012. godine.

Dogs Trust BH će saopštiti prvi zvanični podatak o broju pasa lutalica u Sarajevu, na osnovu istraživanja koje je provedeno od maja ove godine.

Dogs Trust će tokom petogodišnje misije u BiH sarađivati sa lokalnim organizacijama, veterinarima i vlastima. Cilj je smanjenje broja i stabilizacija velikog broja pasa lutalica, te edukacija oko 25.000 učenika u narednih 12 mjeseci kroz ciljani obrazovni program.

Dogs Trust je najveća britanska dobrotvorna organizacija osnovana 1891. godine. Društvo administrira 18 centara za udomljavanje u Velikoj Britanji i jedan u Dablinu.

Misija Dogs Trust u Bosni i Hercegovini

Nedavna anketa građana Sarajeva pokazuje da je javnost svjesna da problem pasa lutalica zahtijeva hitnu pažnju i da postoji potreba za efikasnijim metodama kontrole populacije pasa.

DT BiH će raditi sa lokalnom zajednicom na smanjenju broj pasa lutalica, poboljšavajući istovremeno dugoročno zdravlje i brigu o psima. Kroz edukacijski program, DT će pomoći budućim generacijama koje imaju kućne ljubimce da se bolje brinu o psima.

Sterilizacija

Dogs Trust BH će da sarađivati sa lokalnim organizacijama za zaštitu životinja i investirati 200.000 britanskih funti u Program upravljanja populacijom pasa, kako bi se reducirao broj pasa lutalica i neželjenih psića. Dogs Trust će pomoći sterilizaciju, kao krucijalni dio odgovornog vlasništva nad psima.

Pokrenut će petogodišnji program u saradnji sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, kako bi se na godišnjem nivou obučilo 50-ak studenata za provođenje ovog postupka.

Edukacija

Anketa koju je proveo DT također je pokazala da postoji nedostatak razumijevanja i strah građana od pasa lutalica. Mnogi roditelji su naveli da psi lutalice predstavljaju prijetnju za sigurnost njihove djece. DT bh. tim je angažovao obrazovne aktiviste koji će provoditi besplatan program edukacije učenika u školama. U toku prve godine provedbe programa, bit će educirani učenici iz 73 osnovne škole u Kantonu Sarajevo.