Dogs Trust u BiH
2

Na sarajevskim ulicama ima 11.168 pasa lutalica

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na sarajevskim ulicama se nalazi 11.168 pasa lutalica, podatak je britanskog udruženja za zaštitu životinja Dogs Trust, a koji od danas započinje petogodišnji projekt radi iznalaženja održivog rješenja problema s psima lutalicama u glavnom gradu BiH.

Projekt je predstavljen u rezidenciji ambasadora Velike Britanije u BiH pred velikim brojem predstavnika medijskih kuća, općinskih, entitetskih i državnih vlasti, diplomatskog kora te uposlenih i aktivista organizacije Dogs Trust.

Problem jeste veliki, kazao je u uvodnom obraćanju menadžer projekta Dogs Trusta u BiH Anel Bećirović, ali nije nerješiv.

"Ovo će biti borba na svim frontovima i mi to ne možemo sami uraditi. Potrebna nam je puna kooperativnost svih nivoa vlasti, nevladinih organizacija, veterinarskih stanica i svih ostalih partnera. Samo zajedno možemo implementirati Zakon o zaštiti životinja i doći do zadovoljavajućih rezultata", kazao je Bećirović.

Dogs Trust kao osnovni način rješavanja problema vidi u sterilizacijama, čipiranju, udomljavanju zdravih pasa, podizanju svijesti o psima kao doživotnim prijateljima, a ne jednokratnom poklonu koji se možemo riješiti kada nam više nije interesantan.

"Glavni izvor pasa lutalica su neodgovorni vlasnici koji ih ostavljaju na ulicama", dodao je.

Bećirović je potcrtao da azili nisu rješenje problema.

"Niti mnogo bogatije zemlje od naše ne mogu sebi priuštiti dovoljan broj azila gdje bi psi bili smješteni na human način", rekao je.

Uposleni u Dogs Trustu će putem raznih edukativnih programa i radionica za djecu, ali i odrasle pokušati uticati na svijest o dobrobiti pasa.

"Psi nisu na ulicama zato što tako hoće već zato što smo mi bili neodgovorni. Cijenimo jedinstvenu vezu između ljudi i pasa. Međunarodne granice su irelevantne kada je u pitanju blagostanje pasa", kazala je u obraćanju prisutnim izvršna direktorica Dogs Trusta Clarissa Baldwin.

Dogs Trust je već potpisao Sporazum s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, a koji predviđa obnovu Klinike za sterilizaciju kao i obuku kadrova za najnovije metode sterilizacije.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i trgovinskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević izrazila je nadu da će Dogs Trust stvoriti dobru osnovu za buduće unapređenje suradnje u vezi sa zbrinjavanjem pasa te pozdravila dolazak Dogs Trusta u BiH.

Prisutnim se obratio i domaćin susreta ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey koji je istakao da je vrlo sretan zbog dolaska Dogs Trusta u BiH.

"Vrlo sam sretan što danas mogu govoriti o stvari koja je bitnija od politike - psima", kazao je Casey te izazvao ovacije prisutnih.

Inače, i sam ambasador ima usvojenog sarajevskog psića koji je, kako su nam kazali uposlenici Ambasade, pronađen na ulicama Sarajeva u vrlo lošem zdravstvenom stanju.

Dogs Trust je jedna od najstarijih organizacija u svijetu koja skrbi o psima. Osnovana je prije 120 godina i u trenutku kada se Velika Britanija borila s hiljadama pasa lutalica. Od tada su prisutni ne samo u Velikoj Britaniji i svojim projektima zbrinuli su na stotine hiljada pasa na Malti, u Irskoj, u Rumuniji.