|

"Najtvrđi orah" šta sa dva HDZ-a: Jedni ih hoće, drugi neće

"Najtvrđi orah" šta sa dva HDZ-a: Jedni ih hoće, drugi neće
0
F
FENA
10.2.2011. u 14:40
47
komentara
0

dijeljenja
"Najtvrđi orah" šta sa dva HDZ-a: Jedni ih hoće, drugi neće Čović i Ljubić: Jedni ih hoće, drugi neće
Ni na današnjem radno-konsultativnom sastanku predstavnika političkih stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije se desilo ništa novo, nije postignut dogovor o nastavku konstituirajuće sjednice tog doma.
Nakon dvosatnog sastanka pred novinare je izašao privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Adnan Bašić i kazao da, nažalost, nisu postignuti rezultati koje je očekivao.

"Nije postignut nikakav dogovor o nastavku konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma. Zbog toga je moj zaključak na kraju ovog sastanka bio da kao privremeni predsjedavajući neću više sazivati ni predstavnike ni predsjednike stranaka nego sam ih zamolio da sve svoje konsultacije, razgovore obavljaju između sebe, a mene kao predsjedavajućeg i ovaj parlament obavijeste kada postignu potrebnu parlamentarnu većinu“, kazao je Bašić.

Oni su, dodao je, ovaj zaključak prihvatili i od sada će između sebe pokušati da razriješe mnoge dileme.

"Samo vam mogu reći da je 'najtvrđi orah' ipak problem s dva HDZ-a. Jedni ga hoće u vlast, drugi ga neće u vlast“, kazao je Bašić, dodajući da je to jedna gruba konstatacija poslije svega ovoga.

Na novinarsko pitanje ko hoće HDZ-ove u vlasti, a ko neće, Bašić je odgovorio da to treba pitati političke čelnike.

"Dobro znate da su stvorene ove grupacije. Imate predstavnike iz RS-a koji podržavaju dva HDZ-a da treba da uđu u vlast i da participiraju u vlasti, i imate grupu okupljenu oko platforme koja to na neki način ipak ne prihvata. Ostalo pitajte njih. Ja sam samo predsjedavao ovim sastankom“, kazao je Bašić.

Na pitanje da li je problem bilo kakvo učešće u vlasti ili pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara, Bašić je kazao da je bilo razgovora o svemu - od kantona, preko Federacije, Predstavničkog doma... sve je bilo obuhvaćeno.

Današnjem sastanku koji je sazvao Bašić, prisustvovali su predsjednici SDA Sulejman Tihić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HSP-a BiH Zvonko Jurišić, Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović, te predstavnici HDZ-a BiH, SBB-a BiH, PDP-a, DNZ-a BiH i DNS-a.
Prijavi grešku


Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...