Nema vode i struje
0

Najteža situacija u Nevesinju i u Berkovićima

SRNA
Nevesinje (Foto: SRNA)
Nevesinje (Foto: SRNA)
Najteža situacija na području istočne Hercegovine jutros je u opštinama Nevesinje i Berkovići koje su putno odsječene, goriva na benzinskim pumpama ponestaje, a već drugi dan nemaju vodu i struju, potvrđeno je Srni u ovim opštinama.

Na području Istočnog Mostara situacija je znatno bolja nego prethodnih dana.

Načelnik Nevesinja Branislav Miković kaže da je opština u potpunom kolapsu, jer nema ni vode ni struje, a put prema Gacku, koji je ugrubo probijen, može da se koristi samo u najnužnijim situacijama.

	Miković je rekao da nema saznanja da ima umrlih niti da je iko gladan, ali da ima bolesnih.

	Načelnik opštine Berkovići Ranko Lučić naglasio  je da je opština zarobljena snijegom, te da je vjetar zameo i put prema Bileći koji je juče popodne bio probijen za najhitnije slučajeve.

	Lučić kaže da skoro cijela opština nema ni vode ni struje, a da na benzinskim pumpama ponestaje goriva.

"Danima apelujemo na sve nadležne institucije u Republici Srpskoj da nam se obezbijede motorne sanke kako bi mogli da obiđemo ugroženo stanovništvo na seoskom području opštine, ali ih još nismo dobili", kaže Lučić i napominje da su im u ovom trenutku one najneophodnije kako bi saznali za sudbinu oko 500 stanovnika sa udaljenih područja.
U Istočnom Mostaru, mada  cijela opština nema struje, telefonskih veza niti putnog izlaza, situacija je znatno bolja nego prethodnih dana. Nadležni u ovoj opštini stupili su u kontakt sa stanovništvom Zijemalja i sa najugroženijima u sjevernom dijelu opštine Nevesinje kojima su dopremili hranu, lijekove i druge neophodne namirnice.

Načelnik opštine Istočni Mostar Radovan Palavestra kaže da je povratničko stanovništvo u južnom dijelu opštine zdravstveno dobro, ali da ima problem sa stokom koju je teško hraniti zbog visokog snijega. 

Palavestra je dodao da su zamjenik načelnika Vladan Savić i predsjednik Skupštine opštine Božo Sjeran motornim sankama uspjeli dostaviti i hranu za bebu rođenu prije tri dana u nevesinjskom selu Lakat. Oni će danas, nakon povratka sa ugroženog područja opštine Istočni Mostar, nastaviti dosravljanje hrane i druge pomoć hitnim slučajevima u udaljenim selima u opštini Nevesinje.