{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najstariji Tuzlak odolijeva zubu vremena

S
29.10.2011. u 19:00
0
17
Najstariji Tuzlak odolijeva zubu vremena
0
Još 1987. godine na njegovu koru pričvršćena je pločica koja govori da je riječ o spomeniku prirodnog naslijeđa starosti oko 300 godina.
Hrast lužnjak, koji se nalazi u neposrednoj blizini OŠ Kreka u Tuzli (nekadašnja OŠ Franjo Rezač), proslavlja svoj 324. rođendan, raskošnom krošnjom i stasom prkoseći zubu vremena i sveopštoj društvenoj nebrizi.

Da "čudo prirode" ne bude zaboravljeno pobrinuli su se učenici i nastavnici OŠ Kreka, koji su napravili tortu sa natpisom 324, a u čast lužnjaka pjevane su pjesme i organizovana izložba. Kako i ne bi kada bi ovaj najstariji Tuzlak, da govori, mogao prepričati tri vijeka i dvije decenije tuzlanske prošlosti. Od Osmanlija, preko Austrougara, Kraljevine SHS, NDH, SFRJ i nezavisne BiH. Svega se lužnjak nagledao, prolazile su godine, a on je onako stasit odolijevao vremenu i ljudima.

O hrastu lužnjaku, obećali su, i dalje će brinuti učenici i nastavnici OŠ Kreka, koji žele da rođendansko slavlje preraste u tradiciju.

Inače, starija predanja govore kako su na ovom lokalitetu, nekada davno, bili deseci lužnjaka. Oboreni su, izloženi ili ugrađeni u krovne elemente. Preživio je ovaj, koji je rastao i razvijao se kako je rasla i razvijala se Tuzla. Danas je on najstariji Tuzlak, a dok se više pažnje polaže vještačkim spomenicima, prirodna blaga padaju u zaborav. Nažalost!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: