Obilježen 2. oktobar
0

Tuzla je na današnji dan postala najveći oslobođeni grad u Evropi

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Nizom prigodnih aktivnosti danas je obilježen 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu.

U jesen 1943. godine partizanske jedinice uspjele su da oslobode Tuzlu. S historijskog aspekta gledano, Tuzla je tada bila najveći oslobođeni grad u fašizmom pokorenoj Evropi, ali je sloboda trajala tek 40 dana, nakon čega je grad ponovo okupiran.

Konačno oslobođenje Tuzle stiglo je u septembru 1944. godine. U povodu tog svjetlog datuma naše prošlosti, delegacije Vlade TK, Općine Tuzla, Skupštine TK, organizacije i udruženja, danas su odali počast poginulim partizanima i položili cvijeće na Partizanskom spomen obilježju na Slanoj Banji, potom na spomenik poginulim braniteljima Tuzle u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine, spomeniku Josipu Brozu Titu i spomeniku Zlatnim ljiljanima.

U povodu 2. oktobra tradicionalno se dodijeljuje i Tuzlanska plaketa, a ovogodišnji laureati su: Mirza Salihspahić, Šimo Ešić, Ekrem Jusufović i Dušan Perić. Lentu je dobila Bosiljka Duraković, a posebno priznanje Ilija Jurišić.

Inače, Plaketa se dodjeljuje zaslužnim pojedincima i kolektivima kojima za individualne i društvene napore koje su učinili za dobrobit građana Tuzle.

U sklopu današnjih aktivnosti u tuzlanskom Domu penzionera otvoren je dnevni centar za najstarije Tuzlake, a za ljubitelje auto-moto sporta na parkingu Kojšino upriličen je tradicionalni reli na kojem su vozači imali ispit spretnosti.