Jedna ampula 6.000 KM
15

Najsavremenija terapija za liječenje raka dostupna besplatno pacijentima u RS-u

Piše: M. N.
Fond zdravstvenog osiguranja RS u ovoj godini počeo je finansirati još četiri nova inovativna lijeka za oboljele od metastatskog melanoma, ali i karcinoma pluća. Riječ je o savremenoj i efikasnijoj terapiji za čije su otkriće naučnici ove godine dobili i Nobelovu nagradu.

Kako je za Klix.ba rečeno u Fondu, ranije je ovoj kategoriji osiguranika, o trošku Fonda, bio dostupan samo jedan inovativni lijek.

"To samo govori o kvalitetu ove terapije, ali i da Fond nastoji u skladu s finansijskim mogućnostima našim osiguranicima osigurati najsavremenije lijekove u skladu sa svjetskim terapijskim smjernicama u ovoj oblasti. Budući da je riječ o inovativnim lijekovima koji su znatno efikasniji od citostatika, ovi lijekovi su i skupi, jedna ampula lijeka košta i više od 6.000 KM. Fond je za period do kraja naredne godine za ove terapije osigurao blizu 3,3 miliona KM", kazali su nam iz Odjela za odnose s javnošću ovog fonda.

Bitno je naglasiti da nove lijekove fond u potpunosti finansira, a oboljelim su dostupni u skladu s protokolima liječenja i prioritetima koje odrede ljekari. Izumitelji ove imuno-onkološke terapije su James Allison i Tasuku Honjo, a njihovo otkriće se smatra prekretnicom u liječenju raka. Ova terpaija pokazala se veoma efikasnom u borbi protiv različitih oblika karcinoma, od kojih su neki donedavno bili s vrlo lošom prognozom. U SAD-u je odobrena 2014. godine, a u Evropi 2015. godine.

"Fond nastoji u kontinuitetu uvoditi nove terapije koje omogućavaju efikasnije liječenje i doprinose poboljšanju kvaliteta života oboljelim. Slobodno možemo reći da je RS, kada je riječ o dostupnosti savremenih lijekova pacijentima, poput bioloških terapija, citostatika, savremenih inzulina i drugih izuzetno skupih lijekova za specifična oboljenja, lider u regionu. Primjera radi, mi već pet godina finansiramo biološku terapiju i za nemaligna oboljenja, koja i dalje nije dostupna pacijentima u Federaciji, kao ni u nekim drugim zemljama regiona (Srbiji)", kazali su nam iz fonda.

Pacijentima u RS dostupna je čitava paleta najsavremenijih inzulina koje Fond u potpunosti finansira za svoje osiguranike, a neki od tih lijekova nisu uopće dostupni u zemljama našeg regiona ili ih pacijenti doplaćuju. Kao primijer su naveli Sloveniju i Hrvatsku, čiji je mjesečni budžet fonda gotovo jednak budzetu Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

"Savremene terapije za hepatitis C, čija je efikasnost u liječenju 100-postotna FZO RS finansira skoro tri godine, a u Srbiji se ta terapija uvodi tek ove godine", kazali su nam iz ove ustanove.