BiH
288

Najsavjetovaniji političar u BiH: Milorada Dodika savjetuje 17 osoba

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Za razliku od tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje sve zajedno savjetuje 11 osoba, predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika savjetuje čak 17 osoba.

Tako su u Dodikovom kabinetu uposleni Danijel Dragičević kao šef Kabineta, Nenad Kecmanović, savjetnik za politička pitanja, Gordan Milošević, savjetnik za međunarodne odnose i Dijana Gajić, savjetnica za socijalna pitanja.

Kod predsjednika RS-a uposlen je kao savjetnik i Dalibor Račić, za kojeg nije navedeno iz koje tačno oblasti savjetuje Dodika. Isti slučaj je i sa savjetnicima Prokopiosom Mancuranisom i Rajkom Tomašem.

Dodika savjetuju i Bojana Vasiljević, savjetnica za javne finansije, Cvijeta Tanasić, savjetnica za Distrikt Brčko i Aleksandar Vranješ, savjetnik za politička pitanja.

Na budžetu se nalaze i Marinko Umićević, savjetnik za pitanja iz oblasti privrede, Pantelija Ćurguz, savjetnik za za obavještajno-sigurnosne poslove, Stefan Mitrović, savjetnik za poreske i inspekcijske poslove i Miladin Dragičević, savjetnik za obnovu, rekonstrukciju i održivi povratak raseljenih i izbjeglih osoba i odnose sa nevladinim sektorom i vjerskim zajednicama.

Dodik u svom kabinetu ima angažovana i dva savjetnika za medije i to Peru Simića i Biljanu Bokić.

Poređenja radi, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića savjetuje ukupno šest osoba. Još manje savjetnika ima član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić kojeg savjetuju dvije osobe. Jednog savjetnika više, odnosno tri, ima član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović.