Značajna ponuda
64

Najpoznatiji talijanski arhitekta želi besplatno dizajnirati novi most u Genovi

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Slavni italijanski arhitekta Renzo Piano ponudio je da donira dizajn novog mosta koji bi zamijenio onaj koji se srušio u njegovom rodnom gradu Genovi u ovom mjesecu.

Piano, najpoznatiji italijanski arhitekta, ponudio je besplatni dizajn novog mjesta, rekavši da ne može razmišljati ni o čemu osim o 43 osobe poginule u tragediji.

Osamdesetogodišnji Piano, koji je stekao slavu dizajnom za Pompidou centar u Parizu u 1970-im i decenijama kasnije dizajn the Sharda u Londonu, živi u Francuskoj ali još ima urede u blizini Genove.

Projekat je objavljen nakon rasprave između guvernera italijanske regije Ligurije Giovannija Totija i Piana.

"Moja obaveza je iznad svega moralna da osiguram da novi most nosi poznake Genove, naše kvalitete i pomalo našeg tvrdičluka. Ne mogu misliti ni o čemu osim o mostu", izjavio je Piano novinarima nakon sastanka.

Italijanska populistička vlada obećala je lišiti državnih koncesija cestovnu firmu koja upravlja mostom, nagovještavajući da će predati upravu državnoj firmi Fincantieri.

Srušeni most, dovršen u 1967., smatran je avangardnim radom u građevinarstvu, i postao je simbol povezivanja dvije strana grada koji se proteže duž morske obale.

"Renzo Piano dobrovoljno je ponudio, kao kompetentni Đenovljanin, novi projekat mosta kao poklon gradu. On je već dao nekoliko prijedloga", izjavio je Toti, prenosi Reuters.