Uspjeh Ilije Batljana
0

Najperspektivniji političar u Švedskoj dolazi iz Mostara

Sarajevo-x.com
Ilija Batljan
Ilija Batljan
Jedan od najperspektivnijih mladih političara u Švedskoj, član Glavnog odbora tamošnje Socijaldemokratske partije i njihov džoker u rukavu na jesenjim izborima - čovjek je kojem su, prije Švedske, domovine bile Crna Gora i Bosna i Hercegovina, otkriva Radio Slobodna Evropa. Radi se o 42-godišnjem Iliji Batljanu kojem mediji predviđaju mjesto ministra za socijalna pitanja Kraljevine Švedske

Slavu i poziciju u švedskom društvu, osim svojim obrazovanjem, Ilija Batljan je zaslužio i jednim velikim uspjehom. Naime, on je grad Ninashamn, gdje je bio gradonačelnik, uspio izvući iz ekonomske krize, privući investitore i otvoriti nova radna mjesta, javlja Radio Slobodna Evropa.

Životni put predratnog Mostarca Ilije Batljana gotovo je filmska priča o uspjehu. Rat je njega i njegovu tadašnju djevojku, a danas suprugu Sanju, doveo u švedski gradić Ninashamn. Diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Štokholmu, a posao analitičara ubrzo je dobio u Ministarstvu za socijalna pitanja.

Karijera ga postepeno vodi do mjesta gradonačelnika Ninashamna, gdje se suočava sa prvim velikim političkim i profesionalnim izazovom. Poznata kompanija Erikson zatvara fabriku, a vojna baza u Ninashamnu 2005. godine otpušta veliki broj ljudi. Grad potresa ekonomska kriza i nezaposlenost, izvještava RFE.

Tri koraka za spas grada

Batljan se sa svojom ekipom u opštinskoj upravi odlučuje na tri prioritetna koraka - prvi je obnova autoputa prema Štokholmu i željezničke pruge, između ostalog.

"Drugi dio je bio saradnja sa malim privrednicima zato što smo vrlo brzo vidjeli da jedino ulaganjem u saradnju sa malim privrednicima možemo stvoriti toliko novih radnih mjesta koja su nam bila potrebna.“

Stvoriti imidž grada koji vjeruje u budućnost i hoće da se razvija, bio je treći korak Ilije Batljana. Danas ga mediji nazivaju najperspektivnijim mladim političarem u Švedskoj.

Zahvaljujući činjenici što je u Ninashamn doveo investicije koje se mjere u milijardama švedskih kruna, mjesto je oživjelo i prosperiralo. Ljudi su se počeli ponovo doseljavati, a investitori ulagati.

Batljan tvrdi da se ista formula može primijeniti na bilo koje mjesto u svijetu:

„Strahovito je važno stvoriti vjeru u budućnost među ljudima, stvoriti angažovanje u maloj privredi i gledati na razvoj iz jedne dugoročne perspekstive, znači šta se može uraditi svaki dan, kako možemo mi biti malo bolji svaki dan, kako možemo napraviti novi put, kako možemo napraviti one stvari koje su baza za razvoj društva.“

Uskoro će biti u ministarskoj fotelji

Bavljenje politikom Batljan ne vidi kao dugoročno zanimanje, već način da se unaprijedi život. Nakon što je ispunio misiju kao gradonačelnik Ninashamna, čeka ga mnogo veći izazov na izborima u Švedskoj koji se održavaju najesen ove godine. Ukoliko socijaldemokrati pobijede, švedska javnost vidi Iliju Batljana na čelu jednog od najvažnijih ministarstava te države - Ministarstva za socijalna pitanja.

Ilija Batljan dolazi u BiH jednom godišnje, na nekoliko dana. Ne želi, kaže, da bude nepošten i komentariše ovdašnje prilike u koje nije dovoljno upućen. Jasna mu je apatija koja je preplavila zemlju, ali podsjeća da se veliki napredak gradi malim koracima - što potvrđuje i njegovo iskustvo:

"To je strahovito važna poruka svim ljudima koji su u Bosni i onima koji se angažiraju u politici - da bez obzira koliko je teško nije sudbina što odlučuje, nego ako se angažira i ako se vjeruje u ono što se radi, moguće je isto dosta toga postići“, kazao je on za Radio Slobodna Evropa.