Odliv mozgova
792

Najbolji vaskularni hirurg u BiH otišao u inostranstvo, zenička bolnica zatvorila odjel

Piše: E. M.
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Nakon što je Kantonalnu bolnicu Zenica napustio doktor Harun Šestić, jedan od najboljih vaskularnih hirurga u BiH, Uprava bolnice je zatvorila odjel vaskularne hirurgije, što je prema riječima Šestića i ranije bio cilj.

Međutim, iako je odjel zatvoren, doktor Abdelhakim Goudu, koji je bio drugi vaskularni hirurg, prebačen je na odjel opšte hirurgije i kao specijalista opšte hirurgije i subspecijalista vaskularne hirurgije i dalje obavlja operativne zahvate.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice Zenica Meho Kovačević je kazao kako je to bilo očekivano te da ljekari idu tamo gdje su bolje plaćeni.

"Sutra ćemo imati još ovakvih slučajeva i odlasci iz BiH će ići većim tempom u narednim godinama. Jedan ljekar kada ode, on povuče i druge sa sobom, a nama u bolnici nedostaje oko stotinu specijalista", kazao je Kovačević.

Dodao je kako je najveći problem zadržati mlade ljekare koji odmah odlaze van BiH i teško se odlučuju uopće da ostanu.

"Iz zeničke bolnice ćemo uskoro ispratiti dosta ljekara u penziju, ali nemamo kadrova ko bi ih zamijenio. Mi već sada moramo zaposliti nekoga i učiti ga desetak godina da bismo imali zamjenu za osoblje koje se penzioniše", dodao je naš sugovornik.

Prema njegovim riječima najbolji vaskularni hirurg u BiH Harun Šestić je otišao jer ga zenička bolnica nije imala čime zadržati.

"Niko na te odlaske ne obraća pažnju. Kod nas je problem aktuelan tek onda kada se desi. Nije glup onaj ko traži specijaliste s iskustvom, a činjenica je da se mi ponašamo kao da nama niko ne treba. Kao da sami sebi govorimo da ide iz BiH ko god hoće", dodaje Kovačević.

Prostora za planiranje budućnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica je malo, a na kraju razgovora Kovačević je istakao da se godinama griješi, da su se ljekari pokušali zaustaviti s kolektivnim ugovorima, ali da to nije uspjelo. Rješenje vidi u promjeni sistema ili će država ostati bez najboljih ljekara i specijalista.

U razgovoru za Klix.ba doktor Harun Šestić je kazao kako njegov odjel vaskularne hirurgije nije imao nikakve podrške te da su im često i podmetali noge u njihovom razvijanju.

"Nismo imali podrške, šminkali su druge odjele dok je naš odjel bio na istom nivou iako smo za veoma kratko vrijeme uradili neke od najznačajnijih vaskularnih operativnih zahvata u BiH. Služba koja je postojala je bila opravdana, ali ja sam se umorio to dokazivati nadležnima", govori Šestić.

Dodao je kako je umjesto godinu dana neplaćenog odsustva od menadžmenta bolnice dobio otkaz, nakon čega je svoj angažman nastavio van BiH. Naglasio je da plaća nije uzrokovala njegov odlazak.

"Bili su narušeni i međuljudski odnosi i sve je bilo poljuljano. Mi smo zaista dali maksimum, ali ljudi koji vode bolnicu nisu imali osjećaja za to", zaključio je Šestić u razgovoru za Klix.ba.

Kakva sudbina čeka građane Zenice s nedostatkom ljekara i njihovim odlaskom iz BiH zbog nepostojanja normalnih uvjeta rada, još nije poznato.