Izložba u Muzeju Alija Izetbegović
0

Najbolji radovi učenika će biti štampani u katalog za uspomenu

Piše: Adnan Učambarlić
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Izložba učeničkih radova povodom Dana nezavisnosti (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, održana je tradicionalna izložba dječijih radova koju organizira Javna ustanova Muzej Alija Izetbegović, a na kojoj su uručene i zahvalnice školama i priznanja učenicima.

U okviru izložbe je prikazan dio nagrađenih radova, njih 11, koje je odabrala posebna komisija, a nagradio muzej. Radovi su nastali tokom protekle školske godine i prvom dijelu ove u interaktivnim školskim radionicama sa učenicima osnovnih i srednjih škola.

"Kada je u pitanju Dan nezavisnosti, mi na ovaj način ispunjavamo svoju misiju. Svi učenici koji su danas nagrađeni daju značaj koji BiH mora da ima. Mislim da na ovaj način možemo da prenesemo sve vrijednosti kako prvog predsjednika BiH, tako i same BiH i svega onog što ide s tim“, izjavio je za Klix.ba Adnan Žiško, direktor Muzeja Alija Izetbegović.

Izdvojenih 11 radova ističu se od ostalih po svom likovnom ili literarnom kvalitetu, a tokom svih godina koliko se izložba organizuje prikupljeno je oko 250 učeničkih radova. Ovih 11 radova, kao i prošlogodišnji, bit će štampani u katalogu, kakav je muzej izdao i prošle godine.

"Gledat ćemo da tradicionalno nastavimo sa izdavanjem takvih kataloga sa svim novim radovima, kako bi ostali za uspomenu učenicima koji su ih radili, ali i muzeju, kao ustanovi koja to organizira“, rekao je Žiško za Klix.ba.

U izboru je učestvovalo između 25 i 30 osnovnih i srednjih škola (muzej nema tačno sumiran broj), sa cijelog prostora Federacije BiH, izuzev učenika Unsko-sanskog kantona koji zbog fizičke nemogućnosti nisu bili u prilici da posjete muzej i učestvuju u radionicama. Nagrade su bile uglavnom vezane za muzej – knjige, predmeti iz suvenirnice i slatkiši.

"U planu nam je da u budućnosti kroz neki projekt ili neki određen način, zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje, organiziramo da, pored redovnih ekskurzija završnih razreda, učenici mogu da dođu i posjete ne samo Muzej Alije Izetbegovića, već i druge lokacije poput Mezarja Kovači i da na taj način približimo i muzej i Sarajevo drugim školama i drugim gradovima u Federaciji“, ispričao je Žiško za Klix.ba.