"Budućnost kakvu želim u BiH"
1

Djeca postavila pitanje nadležnima: Ko i zašto nas dijeli?

Piše: T. Sekulić
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Budućnost kakvu želim u Bosni i Hercegovini - jedan krov za sve nas" bila je tema literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola u FBiH. Najboljima su danas uručene vrijedne nagrade.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je konkurs u svrhu podrške procesu i projektima ujedinjenja odgojno-obrazovnih ustanova koje funkcioniraju kao "dvije škole pod jednim krovom". Radovi su pristigli iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Bosanskopodrinjskog kantona. Autori najboljih radova dobili su priznanje i vrijedne novčane nagrade.

Školovanje bez diskriminacije

"Učenici imaju pravo da se školuju u zdravom okruženju, bez bilo kakvog razdvajanja i diskriminacije. Na konkurs su bile pozvane sve škole u svim kantonima FBiH, ali su se odazvala samo tri kantona. Mi nismo slučajno za kraj godine organizovali dodjelu nagrada. Htjeli smo da završimo godinu s optimizmom i pozitivnim ozračjem te s porukom da se iskreno nadamo i vjerujemo da će 2013. godina biti puno drugačija od vremena koje je iza nas. Ministarstvo nažalost nema mehanizme da samo riješi ovaj problem, ali možemo svakodnevno javno upozoravati na problem zvani dvije škole pod jednim krovom. Sada je do onih koji konačno moraju nešto da poduzmu. Djeca iz BiH žele nešto potpuno drugačije od onoga što je praksa u jednom dijelu odgojno-obrazovnih ustanova", kazao je za Klix.ba Damir Mašić, ministar nauke i kulture FBiH.

"U zajedništvu je spas"

"O, ljudi, pogledajte nas Mi vam poručujemo: U zajedništvu je spas!", stihovi su iz pjesme Elme Paračinin, učenice Osnovne škole Hasan Turčalo Brzi iz Ilovače kod Goražda, koja je osvojila treće mjesto u kategoriji osnovnih škola u Bosanskopodrinjskom kantonu.

Drugo mjesto je osvojila Nedžma Muhović iz OŠ Husein ef. Đozo, koja je napisala: "Moja domovina je Bosna i Hercegovina, to je istina, istina koju ne mijenja ništa. Jer Bosna, Bosna teče mojim venama baš kao što je tekla venama mojih djedova i pradjedova, koji su život davali za nju, njenu slobodu i njeno dostojanstvo".

Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojio je Dženan Hedo iz OŠ Hasan Turčalo Brzi, napisavši rad o tome kakva je njegova željena BiH.

Snovi djece iz BiH

U kategoriji srednjih škola u BPK treće mjesto je osvojila Ema Hastor, koja je u svom radu napisala: "Zar je moguće graditi krov bez jakih zidova, bez dobrih temelja? Zar je moguće imati budućnost bez prošlosti i sadašnjosti?".

Drugo mjesto pripalo je Naimu Čoli, koji je posvetio pjesmu prijatelju Mahiru, koji je u proteklom ratu izgubio oca, a prvo mjesto pripalo je Nizami Rišljanin iz Goražda, koja je pisala o svom neobičnom snu.

"Koračavši dalje ugledah našeg predstavnika vlasti kako se igra sa djecom i nekako mi izgledaše po visini njima ravan. Dopao mi se taj prizor koji sam u tom trenu ugledala. Kada se pređe hodnik dug nekoliko desetaka metara, otvara se izlaz na balkon. Laganim korakom prešla sam preko suncem i rosom opranog praga i ugledala pravi mali raj. Tekle su rijeke... Bosna, Miljacka, Drina... Između njih su se komešali potočići, čisti i nevini poput dječijih, ozarenih lica. Moj san bio je viđenje savršene države, države u kojoj će da žive moja djeca ili moji unuci, to je viđenje Bosne kakvu u budućnosti želim".

Mališani žele sretnu budućnost U kategoriji osnovnih škola u ZDK treće mjesto je osvojila Emina Čančar, koja je napisala:

"Kako u miru da učim, kad se sa pitanjem mučim. Ko i zašto nas dijeli, i ko se tome veseli?"

Drugo mjesto pripalo je Ahmedu Kusuru iz Maglaja, a prvo mjesto je osvojio Kerim Žuna iz Zenice koji je u svom radu napisao:

"U utorak sam snio da sam Superman bio. Otjerao sam sve zloće u jedno ćoše i prosuo sam mnogo sreće da bosanskim rijekama teče".

U kategoriji srednjih škola u ZDK drugo mjesto je osvojila Ida Selimović napisavši pismo svom ocu koji je poginuo u proteklom ratu, a prvo mjesto je osvojila Suada Dragolj iz Breze.

Tri Bosanca - tri najbolja druga

U Kantonu Sarajevo, u kategoriji osnovnih škola, treće mjesto je osvojio Amir Jugo.

"Na jednoj zgradi ulaza dva do njega idu druga dva jedan će desno, drugi će lijevo, na ista vrata ne mogu oba. Isto hodaju, isto pričaju oba su dječaka normalna, zdrava Al' na ista vrata ne mogu ući jedan je Ivo, drugi Mustafa", napisao je on.

Drugo mjesto pripalo je Seadu Fejzagiću, a prvo mjesto Borisu Velaševiću koji je pisao o dvojici najboljih prijatelja, koji ne mogu ići skupa u razred te se odlučuju vezati lisicama kako ih niko ne bi mogao razdvojiti. Boris je pročitao svoj rad i dobio gromoglasan aplauz.

U kategoriji srednjih škola u KS, Admir Omeragić je osvojio treće mjesto napisavši: "Svi mi trebamo željeti bolje sutra. Ne smijemo dozvoliti da budemo žrtve nadanja i neostvarenih snova".

Drugo mjesto pripalo je Enesu Isakoviću koji je pisao o svojim snovima i BiH kakvu bi on želio, a prvo mjesto pripalo je Abdulvehabu Begiću koji je napisao:

"Znam jednu priču o tri Bosanca, u drugu su vjeru vjerovali, u drugačije bogomolje odlazili, ali živješe u istom gradu. I tako je Stefan uzgajao pšenicu, Sejo imao mlin, a Dragan držao pekaru. Decenije su prolazile, hladne bosankske zime odlazile, zlatno klasje zlatilo Posavinu, a tri prijatelja Bosanca zajedno pravili najbolja i najukusnija peciva".

Nagrade talentiranim učenicima su uručili Damir Mašić, književnica Ferida Duraković i monsinjor Franjo Topić.