"Znanjem u budućnost"
172

FOTO / Diplome i novčane nagrade za intelektualnu snaga naše zemlje

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tradicionalna manifestacija "Znanjem u budućnost" održana je danas u prigodnom svečarskom duhu u Domu mladih u Sarajevu, na kojoj su promovirani talentirani učenici iz Federacije BiH, najsupješniji na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima u znanju.

Manifestaciju je peti put oganiziralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke radi promoviranja i nagrađivanja talentiranih učenika osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH.

Diplome i jednokratne novčane nagrade ove je godine dobilo 75 učenika, dobitnika jedne od prve tri nagrade na takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, biologije, njemačkog i engleskog jezika te muzičke i tehničke kulture.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Plakete i nagrade učenicima su uručili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Čestitajući mladima na uspjehu, Nikšić je naglasio da bez ulaganja u obrazovanje nema društvenog napretka, jer su mladi i obrazovani ljudi temeljni nosilac novih ideja i sistema vrijednosti u svakom društvu.

"Vi jeste intelektualna i duhovna snaga ove zemlje koja će nas uspješno voditi reformskim stazama i evropskom putu. Njegujte svoj patriotizam i hvala što ste nam dali nezamjenjiv osjećaj ponosa", kazao je Nikšić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić podsjeća da se od ove godine nagrade za najbolje učenike dodjeljuju u osam disciplina. Prošle godine je bilo riječ o sedam, a prije toga svega tri discipline.

"Ova djeca su najbolja među najboljima i ovo je zaista minimum što može Federacija BiH da uradi za te učenike. Nadamo se da će nagrade biti dodatni podstrek da nastave putem kojim su krenuli. Ova djeca su jedina elita bh. društva i moramo učiniti sve da oni zaista vjeruju u svoju zemlju i nastave svoj angažman unutar nje", smatra Mašić.

Među nagrađenim učenicima su i osvajač zlatne medalje na Svjetskoj olimpijadi iz njemačkog jezika Haris Poturković, te osvajači devet medalja na međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike Harun Hindija, Hamza Merzić, Adnan Ibrić, Sead Delalić, Din Bostandžić, Selver Pepić i Adnan Brđanin.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Pojedinačne nagrade za učenike u zavisnosti od nivoa takmičenja i plasmana iznose od 400 do 2.800 KM.

Priznanja i zahvale dodijeljena su i za 63 mentora, nastavnika i profesora koji su znali prepoznati i usmjeriti talentirane učenike na put znanja.