Nevzeta Mujčinović
0

"Najavljujemo rat protiv Vlade FBiH"

FENA
Upravni odbor Organizacije porodica šehida i poginulih boraca u Bosni i Hercegovini najavio je danas na pres-konferenciji održanoj nakon vanredne sjednice u Sarajevu da članovi te boračke populacije nipošto neće pristati da im bude uveden imovinski cenzus kod ostvarivanja određenih mjesečnih novčanih naknada koje zasad primaju od države bez tog uvjetovanja.

Upravo zbog toga što naknade imaju jer su njihovi najmiliji poginuli kao branitelji zemlje, porodice smatraju da bi uvođenje imovinskog cenzusa bilo poniženje za njih.

"Najavljujemo danas borbu i rat, i to krvav, protiv Vlade Federacije BiH", rekla je više puta na pres-konferenciji Nevzeta Mujčinović, predsjednica Skupštine Organizacije, napominjući da je to kazala i federalnom ministru za boračka pitanja Zahidu Crnkiću koji je prisustvovao današnjoj sjednici organizacije.

Predsjednik organizacije Izet Ganić najavio je da će se u slučaju uvođenja cenzusa obratiti visokom predstavniku za BiH, a na kraju će uslijediti masovni protesti članova organizacije koji će naročito biti potaknuti sviješću da su njihovi najmiliji izgubili živote jer ih je u odbranu angažovala država od koje preživjeli članovi očekuju stoga dostojnu zaštitu.

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca ogorčena je na Federalnu vladu jer će ona, prema sadašnjim najavama, predložiti Federalnom parlamentu ozakonjenje imovinskog cenzusa.

Bahrija Kituša, predsjednica sarajevske kantonalne organizacije porodica šehida i poginulih boraca, izjavila je da se ona u ovom slučaju zalaže za odbranu dostojanstva lika i djela njenog djeteta i svih drugih šehida, kao i to da joj kao majci koja je izgubila jedinog sina, ništa drugo, a naročito lična dobit, ne može biti motiv u nastojanjima da cenzus ne bude uveden.

"Stoga, da je danas došao i premijer, ja bih ga udarila", rekla je Kituša, opisujući rukom zamišljeni šamar prema prvom do sebe od članova organizacije i podsjećajući na događaj aktuelan u svijetu otprije nekoliko dana kada je građanin udario u lice italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić je, pak, ustvrdio novinarima da je najavljeno uvođenje imovinskog cenzusa ovoj boračkoj populaciji, kao i ratnim vojnim invalidima čija je invalidnost manja od 60 posto, obaveza koju Vlada u okviru ušteda javne potrošnje mora da provede ako želi da Federacija dobije drugu tranšu novca na osnovu stand-by aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda s Bosnom i Hercegovinom, kao i novac za određene projekte od Svjetske banke.

Članovi Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, međutim, kažu da to nije istina već da MMF traži uštede u općem smislu, a Vlada namjerava da ih postigne uskraćujući od primanja boračkoj i drugim osjetljivim kategorijama društva.

Članovi ove organizacije su ogorčeni tim više što su jučer mediji javili da je vlast osmislila povećanje svojih primanja, a na pres-konferenciji su kazali da im je tu vijest ministar Crnkić danas negirao.