BiH
0

Najavljeno poskupljenje vode u Bijeljini

SRNA
Cijena vode za domaćinstva u Bijeljini od naredne godine bit će viša za sedam feninga po metru kubnom, odobreno je danas u Skupštini grada.

Odlukom o usaglašenoj cijeni vode i kanalizacije, Bijeljina je prvi grad u Republici Srpskoj u kojem je cijena vode izjednačena za domaćinstva i za privredu i ustanove na 1,30 KM po metru kubnom.

Uz dodatak poreza i doprinosa građani će od naredne godine plaćati kubik vode 1,57 KM, cijena kanalizacije je 1,52 KM, a iste cijene vrijede i za privrednike, kao i ustanove u gradu.

Direktor "Vodovoda i kanalizacije" Predrag Perković potvrdio je Srni da je povećanje cijena za domaćinstva i smanjenje za privredu do konačnog ujednačavanja urađeno godinu dana prije plana, na zahtjev Kolegija gradske Skupštine.

Prema dogovoru iz 2010. godine, zbog obaveza prema Evropskoj banci cijena vode za domaćinstva u Bijeljini trebalo je u ovoj godini biti povećana za tri feninga, umjesto sadašnjih sedam feninga po metru kubnom.

Cijena vode za privredu je umjesto smanjenja od 18 feninga umanjena za 40 feninga po metru kubnom, a za ustanove je umjesto očekivanih 10 feninga cijena vode umanjena za 25 feninga po metru kubnom.

Perković ovakav korak pravda teškom situacijom u privredi i podsjeća da je izjednačavanje cijene vode za sve korisnike evropski standard i obaveza koja je bila uslov za kreditiranje izgradnje kanalizacije u gradu.

On kaže da preduzeće "Vodovod i kanalizacija" otplaćuje 12 miliona eura kredita kod Evropske banke, godišnje oko 2,1 milion KM, što je 30 posto prihoda ovog gradskog preduzeća. Kredit ističe 2024. godine.

"Nadam se da ova usaglašena cijena za građane neće biti udar na njihov standard, iako je situacija teška, jer poskupljenje od sedam feninga znači dodatno mjesečno izdvajanje 1,40 KM za prosječno domaćinstvo sa potrošnjom od 20 metara kubnih vode", zaključio je Perković.

Na gradski vodovod u Bijeljini priključena je 31.000 korisnika ili oko 100.000 stanovnika.