|

Najskuplju vodu u regionu piju Hrvati, Crnogorci i Bosanci

Najskuplju vodu u regionu piju Hrvati, Crnogorci i Bosanci
12
A
Anadolija
26.1.2015. u 10:16
33
komentara
12

dijeljenja
Najskuplju vodu u regionu piju Hrvati, Crnogorci i Bosanci
Prema dostupnim podacima koje su prikupili novinari Anadolije, najskuplja voda za domaćinstva je u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, dok najjeftiniju vodu piju stanovnici Makedonije i Albanije. Ovi podaci su time zanimljiviji i intrigantniji ako se ima u vidu činjenica da BiH i Hrvatska imaju najveće količine pitke vode po glavi stanovnika u regionu.
Prema podacima Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. Zagreb, usluga opskrbe pitkom vodom u Zagrebu se naplaćuje 4,68 kuna po kubiku, odnosno 0,60 eura, a za kanalizaciju se naplaćuje 1 kunu, usluge pročišćavanja 1,28 kuna što s PDV-om i drugim naknadama ukupno iznosi 15,8 kuna, odnosno 2,05 eura. Cijena vode za domaćinstva u Zagrebu je skuplja u poređenju sa drugim gradovima u regionu ponajviše zbog dodatnih naknada.

Nakon hrvatske prijestolnice slijedi Podgorica gdje, prema podacima kojima raspolaže Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica, cijena vode po metru kubnom (m3), za domaćinstva (kolektivno i individualno stanovanje), iznosi 0,40 eura, dok se za kanalizaciju plaća 0,20, što je ukupno oko 0,60 eura. U cijenu je uračunat PDV po stopi od 7 posto.

U Bosni i Hercegovini su cijene vode slične onima iz Crne Gore. Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo za Anadoliju su kazali da je ukupna cijena vode za kategoriju domaćinstva 1,17 konvertibilnih maraka (KM), odnosno 0,59 eura.

"Osnovica poštrošnje do 5 kubnih metara iznosi ukupno 1,17 maraka po metru kubnom, od čega se 0,70 odnosi na uslugu snadbjevanja pitkom vodom, 0,30 na uslugu odvodnje otpadnih voda i 0,17 na PDV. Sva potrošnja preko osnovnih pet, a do 30 kubnih metara, košta ukupno 1,40 KM po kubiku, dok svaki potrošeni kubni metar preko 30 kubika iznosi 1,95 KM po kubiku", naveli su iz ovog sarajevskog preduzeća.

Cijene vode u Mostaru su malo više od cijena u bh. prijestolnici. Prema posljednjim podacima Vodovoda Mostara, trenutno važeća cijena vode po metru kubnom i odvoda otpadnih voda za domaćinstva ukupno iznosi 1,27 KM po kubiku, odnosno 0,64 eura, od čega na osnovnu cijenu vode otpada 1,04 KM, na posebnu vodoprivrednu naknadu (PVN) 0,01 KM, naknadu za zaštitu voda (NZV) 0,04 i na PDV 0,18 KM.

Cijene vode u glavnom gradu Srbije su skoro identične cijeni vode u Sarajevu. Prema podacima dostupnim na zvaničnoj stranici Beogradskog vodovoda i kanalizacije, cijena vode za domaćinstva u Beogradu iznosi 51,36 dinara po kubiku vode, dok odvođenje otpadnih voda košta 20,76 dinara, što je sa PDV-om ukupno 72,12 dinara, odnosno 0,59 eura.

S druge strane, cijene vode za domaćinstva od zemalja regiona u prosjeku su najjeftinije u Makedoniji i Albaniji. Štaviše, cijena vode u Skoplju je znatno jeftinija od cijena vode u Zagrebu i Mostaru. Ilustracije radi, građani u Zagrebu bi za 10 metara kubnih, odnosno 10.000 litara vode, morali platiti oko 20 eura, u Podgorici ista količina potrošene vode košta 6 eura, dok građani Sarajeva i Beograda izdvajaju skoro isto toliko. Ipak, stanovnici Albanije i Makedonije bi za 10 metara kubnih izdvojili mnogo manje novca, tačnije 3,8 eura, odnosno 3,9 eura.

Prema podacima Vodovoda i kanalizacija Skoplje, cijena vode za domaćinstva sa kanalizacijama je 23,39 dinara, odnosno 0,38 eura po metru kubnom, dok je cijena vode bez kanalizacije 17,25 dinara, ili 0,28 eura.

Isto tako, posljednji podaci Regulatornog tijela za nadzor cijena vode u Tirani kazuju da cijena vode u glavnom gradu Albanije za kategoriju domaćinstva iznosi 45 leka, odnosno 0,32 eura, po metru kubnom uz 11 leka, ili 0,08 eura, za odvod vode, što je ukupno 56 leka, odnosno 0,39 eura.

Inače, prema podacima Svjetske banke (WB) za 2012. godinu, koji tematiziraju obnovljive izvore pitke vode, Bosna i Hercegovina je u regionu Balkana zemlja sa najvećim količinama pitke vode po glavi stanovnika. 
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...