Nakon lošeg rezultata
49

Najavljene velike reforme u SDS-u: Izmijenjen statut stranke, potvrđena ostavka Šarovića

B. H.
Foto: SDS
Foto: SDS
Danas je u Bijeljini održana skupština Srpske demokratske stranke na kojoj su usvojene izmjene statuta stranke, kao i ostavke bivšeg Predsjednika Mirka Šarovića i Predsjedništva.

Vršitelj dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević je kazao kako je potvrđeno ono što je Glavni odbor stranke odlučio u Banjoj Luci. V.d. predsjedništva će krenuti u unutarstranačke izbore i voditi stranku u cijelom procesu.

Prva stavka koja je izmijenjena u statutu je izbor Predsjedništva stranke. Prethodno je Predsjedništvo u cijelosti predlagao sam predsjednik stranke, a Miličević smatra kako je takav sistem bio suviše nedemokratski i podložan zloupotrebi.

"Sada je situacija sljedeća, po automatizmu u Predsjedništvo ulazi predsjednica Aktiva žena, predsjednik Aktiva mladih, što nije bio slučaj, predsjednik Glavnog odbora, što je bio slučaj, te tri potpredsjednika stranke koje biraju regionalni odbori, a to su izborne jedinice za nivo Parlamenta BiH", pojasnio je Miličević.

Preostalih osam članova predlaže predsjednik stranke. Ono što je također novost je odluka da ubuduće u svim organima stranke bude 40 posto žena gdje god je to moguće.

"U prethodnom periodu stranka se zatvorila u neke uske okvire, bilo da su oni personalni ili lokalni, a u tim uskim okvirima nije bilo dobre komunikacije između članstva, birača i SDS-a. Stranci treba mnogo bliži kontakt sa stanovništvom", poručio je Miličević.

Ovo je bila posljednja sjednica SDS-a u postojećem sazivu, a sljedeća će biti održana nakon okončanja unutarstranačkih izbora, što se očekuje u maju naredne godine.