Na tri lokacije
9

Najavljena velika vojna vježba s Amerikancima: Ovo je veliko ohrabrenje za BiH

B. T.
Američki vojnici pristižu u BiH (Foto: MO BiH)
Američki vojnici pristižu u BiH (Foto: MO BiH)
Vježba "Brzi odgovor 21" Oružanih snaga SAD-a i BiH bit će održana od 17. maja do 2. juna na poligonima Manjača i Glamoč te aerodromu Dubrave. Vježba je vrlo značajna i predstavlja ohrabrenje za BiH, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare na Manjači.

Kako je rečeno, američki vojnici počeli su raspoređivanje na ove poligone u BiH, a najveći broj njih stići će na sarajevski aerodrom 14. maja. U proces njihovog dočeka uključene su brojne institucije BiH.

Posebna pažnja posvetit će se poštivanju epidemioloških mjera zaštite učesnika vježbe od pandemije COVID-19.


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović istakao je da se vježba ovog obima održava prvi put u BiH.

"To predstavlja vrstu ohrabrenja Oružanim snagama BiH i našoj državi", kazao je Mašović.

Kako je kazao Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, vježba je odbrambenog karaktera, a u njoj će biti korišteni ključni američki putevi prema Aziji i Africi. BiH je jedna od zemalja domaćina vježbe, a u njoj učestvuje 5.000 vojnika iz SAD-a, Kanade i devet zemalja regiona.

"Vježba ima cilj da pokaže da SAD služi kao strateški partner Evropi", kazao je Podžić.

Podsjetio je da je vježbu odobrilo Predsjedništvo BiH, a da naša zemlja učestvuje na nivou lake pješadije, koja se obučava po NATO standardima.

"Želimo aktivnim učešćem potvrditi sposobnost integriranja u šire odbrambene strukture, želimo pokazati da je BiH spremna učestvovati u očuvanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Podžić.