Sarajevsko preduzeće
30

Najavljena revizija u Toplanama: Milionski ugovori bez javnih nabavki i krađe iz magacina

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Poslovanje kantonalnog javnog preduzeće "Toplane" u Sarajevu nakon imenovanja novog v. d. direktora Berina Alagića trebalo bi u narednom periodu biti podvrgnuto analizama i revizijama zbog osnova sumnje u niz malverzacija počinjenih u proteklom periodu.

U KJKP "Toplane" za Klix.ba je potvrđena informacija da su se u proteklom periodu zaključivali milionski ugovori bez provođenja obaveznog postupka javnih nabavki, na što je upozoravano iz Stručne sluzbe nabavki, a zbog čega je podnesena i krivična prijava nadležnom tužilaštvu.

"Prve analize su pokazale da je u posljednjih sedam godina uloženo 0 KM u distributivnu mrežu, što predstavlja veliki sistemski rizik za funkcionisanje sistema grijanja u Kantonu Sarajevo. Ove godine su pokrenute aktivnosti na sanaciji manjeg dijela mreže, što će biti nastavljeno značajnim povećanjem ulaganja i u narednoj godini uz podršku Vlade KS", izjavio je za Klix.ba Alagić.

Berin Alagić
Berin Alagić

Potvrdio je informacije o tome da se iz magacina razduživao materijal bez nadzora pa je tako došlo i do otuđenja ogromne količine materijala.

"Tačno je da se desila krađa 17. jula 2018. godine i to otprilike jedne tone materijala iz centralnog skladišta, zbog čega je napravljena i prijava protiv jedne ili više NN osoba. Tačno je da je u tom periodu glavno skladište bilo bez nadzornih kamera, iako su one postavljene u Direkciji i drugim objektima. Sistem kontrolisanja trebovanja nije poštovan, zbog čega se i otvorio prostor za manipulaciju", rekao nam je Alagić.

Govoreći o tome šta je zatekao Alagić nam je otkrio i da je zabilježeno da su ranijim direktorima na raspolaganju bila čak tri službena vozila, od čega su dva trenutno u procesu raspoređivanja stručnim terenskim službama.