Novinarstvo na aparatima
25

Najavljena nova emisija: RTRS u službi opasne Dodikove propagande

N. V.
Screenshot: Twitter/RTRS
Screenshot: Twitter/RTRS
Javni servis RTRS, koji bi teoretski trebao biti od javnog interesa onih koji ga plaćaju - građana, najavio je propagandnu emisiju s ciljem ispiranja mozgova građanima u tom entitetu s krajnjim rezultatom da stvore bedem sačinjen od naroda oko predsjednika entiteta Milorada Dodika.

Planirano je da emisija bude prikazivana u serijalima, svakog utorka navečer, a sama najava i naziv govore o propagandnoj svrsi i potpunom odsustvu novinarske deontologije.

"Srpska pred sudom" je naziv emisije što je školski primjer zamjena teza, koju forsira ne samo RTRS, nego sva Dodikova "pukovnija" u tom entitetu. Tužilaštvo BiH je optužilo Milorada Dodika, predsjednika entiteta, a ukoliko je nekome Dodik jednako Republika Srpska, onda definitivno ima problem sa prostim, logičkim zaključivanjem. Šta više, on svakim danom navlači bijes na narod u tom entitetu i vodi ih ka izolaciji od civilizovanog svijeta. Međunarodna zajednica na to uporno upozorava, ali je narod u RS gluh i slijep, a kako i neće biti pored ovakvog propagandnog materijala.

Odmah na samom početku najave neistinito je prikazano i da je Dodik optužen "jer je štitio imovinu", umjesto da iskoriste tačnu formulaciju koja se odnosi na potpisivanje neustavnih i poništenih zakona o nepoštivanju odluka visokog predstavnika BiH i Ustavnog suda BiH u RS-u (koji su ustavom zagarantovane institucije). Na RTRS-u su to povezali direktno s imovinom očigledno jer je to najbolji način da se emotivno dopre do glava stanovnika.

"Optužen jer je štitio imovinu RS-a, otvara li Sarajevo proces suđenja RS-u, serijal emisija u kojem kroz proces koji otvara Tužilaštvo BiH ukazujemo na opasnosti koje prijete Republici Srpskoj i zašto se ne smije odustati", navodi se u najavi nove emisije.

Dalje u najavi se navodi da je Sarajevo to koje sudi RS-u. Beskorisno bi bilo objašnjavati da je ovo potpuno pogrešno iskorištena stilska figura metafore, zato ćemo samo ponoviti činjenice - Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika, a Sud BiH je to potvrdio. Za slijepe pored očiju, vrijedi napomenuti da je prvi čovjek tog istog Tužilaštva BiH - Srbin iz RS-a Milanko Kajganić. Naglašavamo ovo "iz RS-a" s obzirom na to da Dodikove marionete često znaju diskreditovati Srbe koji žive u Federaciji BiH.

Na kraju najave navode kako će otkriti "koje to sve opasnosti prijete RS-u i zašto se ne smije odustati", što naslućuje da će i same emisije obilovati propagandnim materijalom popraćeno naručenim izjavama i "činjenicama" iz Dodikovog kabineta. Osim toga, formulacija o neodustajanju jasno ukazuje na cilj emisije, a to je pokretanje stanovništva kako bi odbranili čovjeka kojeg su odavno trebali kazniti na izborima i zamalo uspjeli na posljednjim, Općim 2022. godine.