BiH
25

Najavljen skup podrške protestima u Makedoniji: Strast i aktivizam iz Skoplja želimo prenijeti u Sarajevo

Piše: E. S. H.
Protesti u Skoplju (Foto: EPA)
Protesti u Skoplju (Foto: EPA)
Grupa studenata iz Sarajeva je pozvala građanke i građane Sarajeva na mirno okupljanje kao znak solidarnosti sa demonstrantima koji trenutno protestuju u Makedoniji.

Preko Facebook stranice "Skup podrške demonstrantima u Makedoniji", studenti su pozvali građane da se u ponedjeljak, 25. maja, u 18 sati okupe u Velikom parku, gdje će govoriti makedonski aktivisti.

"Sarajevo će biti četvrti grad koji će pružiti podršku demonstrantima u Makedoniji, a poslije Ljubljane, Londona, i Amsterdama", kaže za Klix.ba Rastko Antić, jedan od organizatora skupa podrške.

On je pozvao građanke i građane da im se pridruže sutra u Velikom parku u 18 sati, bez obzira na vremenske prilike.

"To će biti 20. dan otkako su počeli protesti u Skoplju. Svojom upornošću demonstranti traže ostavku premijera Nikole Gruevskog. I sami znaju da je ovo tek početak borbe! Imao sam čast ovog vikenda da upoznam nekoliko učesnika #protestiram pokreta, koji su došli u Sarajevo na konferenciju. Njihova odlučnost me je jako inspirisala. Naš cilj je da strast i aktivizam pokrenuti u Makedoniji budu preneseni makar na ulice BiH ako mediji već nisu spremni da objavljuju šta se dešava na terenu", kaže Rastko.

Na kraju ističe da su učesnici pokreta #protestiram izrazili zadovoljstvo što će skup podrške biti održan i u Sarajevu.