Loši uvjeti rada
13

Najavili štrajk, reakcije nema: Nadležne ne zanimaju problemi poreznih inspektora u FBiH

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Uposlenici Porezne uprave FBiH prije dva mjeseca najavili su štrajk upozorenja zbog višegodišnjih loših uslova rada i diskriminacije koju trpe u odnosu na druge u Federaciji BiH. Pripreme štrajka su u toku, a nadležno Ministarstvo finansija FBiH se nije oglasilo niti pokušalo riješiti njihove zahtjeve.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika BiH Samir Kurtović, arbitražna komisija će u roku od pet dana donijeti sporazum između poslodavaca i sindikalne organizacije PU FBiH o minimalnim uslovima rada.

"Štrajk upozorenja će uskoro početi, a potom i mirovni pregovori s poslodavcem u vezi sa zahtjevima. Niko nam se nije javio iako smo očekivali poziv resorne ministrice finansija Jelke Milićević, jer je ona involvirana u proces s obzirom na to da je PU u sastavu Federalnog ministarstva finansija, ali se ona ne oglašava niti želi učestvovati u rješavanju zahtjeva", kazao je Kurtović.

Njihove muke traju već godinama. Posla je previše, a radnika premalo. Štrajkački odbor PU FBiH naglasio je ranije kako je posebno zabrinjavajuća činjenica da im nije odobren prijem novih uposlenika.

"Budžetom za 2018. godinu odobreno je 1.332 uposlenih, dok je trenutni broj uposlenih 1.252, iz čega proizilazi da Poreznoj upravi FBiH u odnosu na odobreni broj nedostaje 80 uposlenika, iako je i taj odobreni broj dosta manji od broja predviđenog Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji (1.744)", kazali su nam tada iz PU FBiH.

Prijem ne prati čak ni prirodni odliv kadra poput odlaska u penziju, prelaska u druge institucije, smrti i slično. Upravo iz ovih razloga Porezna uprava FBiH je od januara 2014. do jula 2018. godine ostala bez 245 uposlenika, a primljeno ih je 210.

Štrajkački odbor poručuje kako se broj uposlenika smanjuje iz godine u godinu. Također, plaće su im smanjivane proteklih 10 godina i sada imaju niže plaće u odnosu na druge organe uprave.