{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Uposlenici Porezne uprave FBiH štrajkuju od 17. septembra

Piše: M. N./Klix.ba
16.9.2018. u 19:05
60
95
Uposlenici Porezne uprave FBiH štrajkuju od 17. septembra
60
Uposlenici Porezne uprave FBiH štrajkuju od 17. septembra
Foto: N. G./Klix.ba
Uposlenici Porezne uprave FBiH najavili su štrajk upozorenja koji počinje od 17. septembra. Štrajkački odbor PU FBH kazao je kako u štrajk stupaju svi uposlenici, a ne samo porezni inspektori.
Istakli su kako u Upravi radi 239 inspektora, što je 19 posto od ukupnog broja uposlenih, ali da im nedostaje i ovog kadra. Najveći broj uposlenih se odnosi na službenike i namještenike koji rade u poreznim ispostavama, odsjecima za prinudnu naplatu i drugim organizacionim jedinicama.

"Popunjenost pomenutih jedinica iznosi manje od 70 posto, a inspektora manje od 74 posto, što je porazno u smislu organizacije i pravovremenog obavljanja radnih zadataka", kazali su nam iz Štrajkačkog odbora.

Nedostaje veliki broj uposlenikaNjihove muke traju već godinama. Posla je previše, a radnika premalo. Štrajkački odbor PU FBiH naglašava kako je posebno zabrinjavajuća činjenica da im nije odobren prijem novih uposlenika.

"Budžetom za 2018. godinu odobreno je 1.332 uposlenih, dok je trenutni broj uposlenih 1.252, iz čega proizilazi da Poreznoj upravi FBiH u odnosu na odobreni broj nedostaje 80 uposlenika, iako je i taj odobreni broj daleko manji od broja predviđenog Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji (1.744)", kazali su nam.

Prijem ne prati čak ni prirodni odliv kadrova poput odlaska u penziju, prelazak u druge institucije, smrt i slično. Upravo iz ovih razloga PU FBiH je od januara 2014. do jula 2018. godine ostala bez 245 uposlenika, a primljeno ih je 210. Štrajkački odbor poručuje kako se broj uposlenika smanjuje iz godine u godinu.

Ključni za finansijsku stabilnost FBiH"Porezna uprava predstavlja ključnu ulogu u zaštiti interesa svakog pojedinog građanina u FBiH i funkcionisanje institucija, a koja se ogleda kroz učinkovitu naplatu javnih prihoda za koje je direktno zadužena. Na taj način osigurava finansijsku stabilnost i funkcioniranje, kako Federacije BiH, njenih organa i institucija, tako i nižih nivoa vlasti, zatim za funkcioniranje penzionog sistema i sistema zdravstvenog osiguranja. Bez sredstava koje prikuplja PU FBiH došlo bi do kolapsa u radu svih tih organa i institucija, nemogućnosti isplate penzija, nemogućnosti pružanja zdravstvene zaštite građanima, jednom riječju, došlo bi do potpunog kolapsa Federacije BiH", naglasili su iz Štrajkačkog odbora.

Ovo znači da njihovo stupanje u štrajk donosi posljedice za sve institucije, organe vlasti, javne ustanove, privredne subjekte, profitne i neprofitne organizacije, te građane.

Daju im dodatne posloveIstiču kako je ignorantski odnos koji prema Poreznoj upravi imaju Federalno ministarstvo finansija i Vlada FBiH neljudski i nekorektan, ali da vjeruju da će preuzeti odgovornost i pokušati pronaći rješenje za probleme koji se godinama gomilaju, a s kojima su ih uposlenici PU FBiH upoznavali redovno tokom posljednjih godina.

Naglašavaju kako se Poreznoj upravi konstantno delegiraju nadležnosti drugih organa bez ikakve materijalne i kadrovske podrške, iako ti organi imaju veće plaće, manji obim posla i rade u mnogo boljim uvjetima.

"Činjenica je da su se plaće uposlenika PU smanjivale nekoliko puta u posljednjih 10 godina, te da uposlenici Porezne uprave sada imaju niže plaće u odnosu na druge organe uprave, zavode, ustanove i druge organizacije bile one u sastavu nekog ministarstva ili ne, dok istovremeno obavljaju mnogo obimnije, složenije i odgovornije poslove i zadatke. Navedeno se odnosi kako na namještenike, službenike i rukovodioce organizacionih jedinica tako i na rukovodioce sektora koji u svom svakodnevnom radu obavljaju najsloženije poslove, te rukovode s više organizacionih jedinica unutar sektora sa ukupno i do 200 uposlenih. S druge strane, uposlenici raznih zavoda i agencija imaju znatno manji obim posla i odgovornosti, rukovodioci u tim zavodima u svojoj nadležnosti imaju znatno manji broj uposlenih, a plaće svih uposlenika su drastično veće. Poreznoj upravi se kroz budžet odobravaju sredstva koja ni izbliza nisu dovoljna za njenu ukupnu aktivnost, a ta sredstva se iz godine u godinu smanjuju iako prihodi konstantno rastu", istakli su.

U štrajk upozorenja stupaju i zbog vrlo loših uvjeta rada jer po četiri-pet uposlenika radi u kancelarijama površine između 15 i 20 metara kvadratnih. U mnogim organizacionim jedinicama nema adekvatnog grijanja, vlažne su i nisu krečene više od 15 godina, a inventar je neupotrebljiv. Nedostaju im vozila, a ona koja imaju su stara više od 10 godina i u lošem su stanju.

"Najviše posljedice po navedenom stanju trpe operativne organizacione jedinice i to porezne ispostave, odsjeci za inspekcijski nadzor, te službe prinudne naplate. U takvoj izuzetno teškoj situaciji uposlenici pored svojih redovnih poslova rade po 2-3 referata, a za iste ne mogu biti nagrađeni jer ne postoji zakonska mogućnost za stimulaciju. Na taj način omogućavaju da sistem funkcioniše kako bi se osiguralo da građani i porezni obveznici ostvaruju svoja prava i izvršavaju svoje obaveze. Da je stanje alarmantno ukazuje i to da zbog opterećenosti i stresova u prosjeku imamo 135 ljudi na bolovanju što dodatno otežava rad", kazali su iz Štrajkačkog odbora.

Inspektori meta napadaNaglasili su kako inspektori svakodnevno obavljaju najsloženije poslove u kojima primjenjuju više od 30 različitih zakona, nerijetko utvrđuju višemilionske porezne obaveze te otkrivaju i procesuiraju porezne prekršaje i krivična djela.

"Za utvrđene prekršaje izriču puno veće i ozbiljnije sankcije, u svom radu često su izloženi fizičkim napadima i prijetnjama, a za razliku od inspektora u drugim upravama imaju niže plaće i lošije uslove rada, te lošiju materijalno-tehničku opremljenost. Najveću odgovornost za rješavanje problema u Poreznoj upravi FBiH ima Federalno ministarstvo finansija u čijem smo sastavu, jer nam svake godine u budžetu uskraćuje sredstva za normalan rad i funkcionisanje", poručili su iz Štrajkačkog odbora Porezne uprave FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: