BiH
63

Najambicioznija predizborna obećanja koja nikada nisu ispunjena

Piše: Am. Dž.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Predizborni mjesec je vrijeme kada se smijemo lošim fotografijama političara, njihovim parolama na plakatima i stranačkim pjesmama koje puštaju na skupovima za svoje članove i potencijalne birače, a možda ponajviše sa skepticizmom gledamo na njihova obećanja.

Ipak, počesto shvatimo da je vrag odnio šalu tek u trenucima kada su se oni kojima smo se smijali već udobno smjestili u svoje nove fotelje.

U proteklim godinama građanima BiH obećavano je sve i svašta, u očajničkom pokušaju da se obezbjedi njihov glas i poraze ljuti politički rivali.

Izdvajamo neka od najambicioznijih obećanja bh. političara u proteklom periodu, od kojih, realno, većina nikada nije mogla ni biti ispunjena.

Ko o čemu, Dodik o referendumu

Otkako je 2006. godine došao na vlast u RS-u lider SNSD-a Milorad Dodik bezbroj puta je ponovio kako će RS raspisati referendum o nezavisnosti. Retoriku je uvijek pojačavao pred općinske ili opće izbore.

Ovaj recept je, između ostalog, Dodiku i njegovim političkim partnerima obezbjedio da se zadrže na vlasti u manjem bh. entitetu.

Još i prije početka ovogodišnje predizborne kampanje Dodik je u više navrata ponovio kako je "samo pitanje vremena kada će RS postati država".

Borba protiv korupcije

Tokom predizborne kampanje političke stranke su najavljivale nepokolebljivu borbu protiv tzv. "raka bh. društva" - korupcije.

Posebno su u tome prednjačili lideri SDP-a koji su u svom ekonomskom programu obećavali unaprijediti "sistem javnih nabavki u smislu eliminiranja mogućnosti korupcije", te suzbiti neformalni sektor ekonomije, izbjegavanja i utaje poreza i doprinosa i privrednog kriminala i korupcije".

Iako su tokom mandata 2010-2014 uspjeli donijeti određene zakone u ovoj oblasti, sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru, jer se građani na svakom koraku suočavaju sa nepotizmom i korupcijom.

Obećani rast BDP-a koji bi postidio zapadne zemlje

Ambiciozne ekonomske reforme sastavni su dio programa koje političke stranke u BiH svake četiri godine obećaju građanima BiH a nikada ne ostvare.

Posebno su proteklom periodu brojne političke stranke obećavale značajan rast BDP-a.

U svom predizbronom programu SDA je 2010. godine obećala rast BDP-a od 4,5 posto, a koliko je ova procjena zapravo bila preambiciozna dovoljno govori podatak da je tokom mandata 2012. godine stopa BDP-a iznosila i negativnih -1,2 posto.

Još ambiciozniji bili su u Narodnoj stranci Radom za boljitak (NSRZB). Ova stranka je obećala da će BDP od 24.702.000 KM u 2010. godini porasti na 36.166.000 KM u 2014. godini, što je obećanje koje je ostalo neispunjeno. Inače, najviša stopa BDP-a u proteklom mandatu iznosila je 26.297.000 KM na kraju 2013. godine, što je daleko ispod obećanog.

Podsjećamo da su potkraj mandata njihovi stranački šefovi, braća Jerko I Mladen Ivanković Lijanović privedeni u prostorije SIPA-e.

Desetine hiljada novih radnih mjesta

Politički i ekonomski programi stranaka u BiH rijetko daju procjene o broju novih radnih mjesta koja je realno moguće obezbjediti u zemlji, ali su zato predizborni skupovi nezaobilazno mjesto gdje su tokom 2010. godine obećane desetine hiljada radnih mjesta.

Četiri godine poslije, u BiH je još uvijek nezaposleno više od pola miliona osoba.

Značajno povećanje mjesečnih izdvajanja za socijalne kategorije

Obećanja data socijalnim kategorijama stanovništva u BiH su važna, ako ne i najvažnija karika u predizbornom lancu obećanja političkih stranaka.

Stoga se na predizbornim skupovima uvijek obećava značajno povećanje sredstava za najugroženije kategorije stanovništva.

Kako su "rupe" u entitetskim budžetima i ove godine morale biti zakrpljene kreditnim aranžmanima, i ova vrsta obećanja je bilo samo jedno u nizu koje realno nikada nije moglo biti ispunjeno.