BiH
0

Nagrade za najljepše balkone, dvorište i ulaze u Centru

Klix.ba
Nagrada Dušanki Ninić
U velikoj sali Općine Centar 23. jula 2012. godine proglašeni su i nagrađeni pobjednici ovogodišnjeg takmičenja "Izbor najljepšeg balkona, ulaza i dvorišta na području općine Centar".

Nagrade zaslužnima za najljepše cvjetne i zelene oaze uručio je predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević. Riječ je o već tradicionalnom projektu kojeg već šestu godinu zaredom uspješno realizira Udruženje inženjera i tehničara hortikulture BiH u suradnji sa Općinom Centar i Komisijom Općinskog vijeća za ekologiju i zaštitu prirodnog i kulturnog naslijeđa. Inače, za tu namjenu je i ove godine iz budžeta Općine Centar izdvojeno 4.000 KM.

Pobjednike takmičenja odabrala je stručna komisija Udruženja inženjera i tehničara hortikulture BiH, nakon što su njeni članovi od 12. juna do 12. jula izvršili obilazak terena i sačinili foto dokumentaciju lijepo uređenih balkona, dvorišta i ulaza.

Pri izboru najljepših ocjenjivani su izbor i raspored biljnih vrsta u prostoru, slaganje boja, kreativni detalji, urednost i održavanje, sklad i jednostavnost.

Menadžer ovog projekta Nenad Radović, dipl. ing. šumarstva je kazao da ovakvim takmičenjem žele motivisati građane na uređenje njihovih bašti, balkona i ulaza a samim tim i općine Centar i našeg grada. Ukazavši na značaj edukacije kao važnog segmenta podizanja ekološke svijesti i kulture življenja, Radović je informisao da su u sklopu projekta građani i ove godine imali priliku u Pionirskoj dolini poslušati predavanja i dobiti stručne savjete o hortikulturnom uređenju.

Prvu nagradu za najljepši balkon u Centru dobila je Marija Džulbić (Hadži Idrizova 9), drugu Vanja Orolić (Antuna Hangija 13) dok je treća nagrada pripala Edhemu Hrnjeviću (Antuna Hangija 32).

Pohvale za lijepo uređene balkone dobili su: Milivoje Miladinović (Alekse Šantiča 3), stanari u ulicama Josipa Vancaša 19 i Alipašina 49, potom Fatima Kenović, Fikreta Hadžiabdić i Meliha Hadžiabdić-Bjelak (Reisa Džemaludina Čauševića 4) te Fahira Salkić (Antuna Hangija 3).

Prvu nagradu za najljepše dvorište dobila je Kemala Sarajlić (Gornja Breka 67), druga nagrada pripala je Narcisi i Slobodanu Guzina (Mehmeda Šakira Kurtčehajića 6), a treća Ferihi i Rešadu Šarenkapa (Ašikovac 12). Pohvale u ovoj kategoriji dobili su: Fikret Bećirbašić (Asima Ferhatovića 60), Vahida Kožjak (Nahorevo 131) i stanari iz Ulice Josipa Vancaša 24.

Prvu nagradu u kategoriji najljepši ulaz dobila je Saima Kapo (Fikreta Ploče 1), drugo mjesto osvojio je Enes Milić (Soukbunar 197), a treće je pripalo stanarima iz Ulice branilaca Šipa 13. Pohvale za lijepo uređene ulaze dobili su stanari Antuna Hangija 13, Višnjik 11, Hasana Sušića 5, Patriotske lige 1, zatim Dušanka Ninić (Zuke Džumhura 3) i Amir Avdagić (Gorica 9).

Specijalna nagrada za najljepši vrtni detalj pripala je Remziji Šehoviću (Soukbunar 177), dok je pohvalu dobila Ševala Ćamo (Čekaluša 17).

Nagrade za prvo mjesto iznosi 140 KM, za drugo 120, a za treće mjesto kao i specijalna nagrada za vrtni detalj iznose 100 KM. Svi nagrađeni i pohvaljeni su dobili diplome i CD sa slajdovima najljepših balkona, dvorišta i ulaza u Centru od kada se realizira ovaj projekt.