BiH
1

Nagrade "Muradif Ćato" književniku Taljiću i muftiji ef. Smajkiću

FENA
U Sarajevu će u ponedjeljak biti upriličena svečana dodjela godišnjih nagrada "Merhametove" fondacije "Muradif Ćato", a ovogodišnji laureati su književnik Isnam Taljić i muftija mostarski Seid ef. Smajkić.

Upravni odbor "Merhameta" donio je odluku da Isnamu Taljiću, povodom romana "Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke" i njegovog ukupnog književnog opusa, pripadne godišnja nagrada "Muradif Ćato".

U obrazloženju nagrade navodi se da je književnik Isnam Taljić dosad objavio 22 knjige, a s ponovljenim izdanjima 42. Objavio je 12 romana, što je najveći romaneskni opus u BiH. Uvršten je u antologiju nove svjetske priče 2004. godine.

Internacionalnu književnu nagradu "Srebrenica" New York, dobio je 2007. Njegov "Roman o Srebrenici" dosad je imao 12 izdanja i poslije rata je najprevođenija knjiga belestrike nekog autora iz BiH. Dobio je nagradu "Hasan Kaimija" za roman "Tajna knjiga Endelusa".

Njegov roman "Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke" naišao je na nezapamćeno zanimanje. Za godinu dana štampana su tri izdanja tog romana, koji je dobio nagradu "Ajvatovica, 2013. godine".

  • Taljić je svojim djelima dao nemjerljiv doprinos očuvanju bosanskoj jezika, kulture i identiteta Bošnjaka. O tome govori činjenica da je prof. dr. Dževad Jahić u Enciklopedijskom rječniku bosanskog jezika dosad naveo oko pet hiljada riječi iz Taljićevih knjiga - navode iz Službe za informiranje HO "Merhamet" MDD.

Seid ef. Smajkić Seid ef. Smajkić je neumorni borac za očuvanje države BiH, za prava Bošnjaka i njihovog identiteta.

  • Uspio je tokom rata da se u okrilju Muftijstva stvori bošnjačka jezgra koja će vojno, politički i moralno odgovoriti planovima i aktivnostima istrebljenja Bošnjaka s ovih prostora.

U najtežem periodu bio je i potpredsjednik “Merhameta” u Mostaru. Stoga, mnogi ulogu ef. Smajkića, u tom periodu, smatraju historijskom. Nakon rata, maksimalno se založio da u Mostaru bude otvorena Karađoz-begova medresa, a njegova je zasluga i za otvaranje Katedre islamske pedagoške akademije u Mostaru.

Sve je to bio razlog da Upravni odbor MDD "Merhamet" donese odluku da se ovogodišnja nagrada "Muradif Ćato" dodijeli mostarskom muftiji Seidu ef. Smajkiću - navode iz Službe za informiranje HO "Merhamet" MDD.

Dodjela godišnjih nagrada "Merhametove" fondacije "Muradif Ćato" najavljena je za 14 sati u amfiteatru UNITIC-a u Sarajevu.