Banja Luka
0

Nagrada "Srđan Aleksić" za profesionalno izvještavanje o marginalizovanima

Sarajevo-x.com
Foto: RTS
Foto: RTS
Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija "Cure" i Udruženje mladih novinara RS organizuju konferenciju "Profesionalni i etički standardi u izvještavanju o marginalizovanim grupama" i dodjelu novinarske nagrade Srđan Aleksić u Banjoj Luci, 27. i 28. maja 2011. godine, u Umjetničkom paviljonu u parku Petar Kočić.

Ovo je treća godišnja konferencije o profesionalnim i etičkim standardima u izvještavanju o marginalizovanim i ranjivim grupama koja će okupiti novinare, predstavnike marginalizovanih grupa, nevladine organizacije i stručnjake iz oblasti medija, stoji u najavi.

"Konferenciju smo posvetili novim medijima, čije potencijale za plasiranje i brzi prenos informacija i društvenu mobilizaciju udruženja marginalizovanih grupa ne prepoznaju i nedovoljno koriste", ističu organizatori.

U okviru konferencije, 27. maja u 20.00 sati bit će dodijeljene i novinarske nagrade Srđan Aleksić za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama, prve ovakve vrste u BiH.

  Cilj i ove konferencije je povezivanje predstavnika organizacija civilnog društva i medija kako bi zajednički uticali na organe vlasti u našoj zemlji na svim nivoima da poboljšaju javne politike i prakse prema različitim marginalizovanim grupama u bh društvu, kojima su mediji, uglavnom, jedini saveznici.  

  Ova konferencija je dio projekta "X-press" koji ove tri organizacije realizuju uz podršku Evropske unije i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a čiji je cilj poboljšanje položaja marginalizovnih i ranjivih grupa u našem društvu putem zajedničkih akcija nevladinog sektora i medija.