Promjena vremena
75

Naglo zatoplilo širom BiH, temperature zraka danas će rasti do 20 stepeni

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon nekoliko pravih zimskih dana praćenih snježnim padavinama i niskim temperaturama, u Bosnu i Hercegovinu stigla je prava i nagla promjena vremena. Osim jakih udara vjetra zbog kojih je za cijelu BiH izdato narandžasto upozorenje, prognozirane su temperature zraka do 20 stepeni celzija.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme. U Hercegovini, na jugozapadu i zapadu Bosne povremeno će lokalno padati slaba kiša. U ostalim područjima djelomično vedro. Prije podne su izgledni i olujni udari juga jačine 50 do 70 km na sat. Najniža jutarnja temperatura zraka između 7 i 14, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 11 i 18 stepeni celzija.

Slično vrijeme očekuje nas i u srijedu. U Bosni i Hercegovini preovladavat će pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini kiša. Na planinama će padati snijeg. Meteorolozi najavljuju slab vjetar koji će od večernjih sati ponovo promijeniti smjer na jugo. Temperatura zraka prijepodne većinom između 2 i 10 stepeni celzija.

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme, lokalno sa slabom kratkotrajnom kišom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 2, na jugu zemlje od 3 do 6 stepni celzija. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12 stepeni celzija.

Kako je saopćeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, topliji period trajat će do 16. decembra nakon čega slijedi ponovno zahlađenje.

Biometeorološke temperature su nepovoljne. Natprosječne temperature zraka, uz povremene jače udare juga, kod osjetljivih osoba uzrokovat će glavobolju, promjenu raspoloženja, dekoncentraciju i nesanicu.