{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nadzorni odbor: Hidrogradnja ima posla, pozivamo radnike na posao

F
12.10.2013. u 13:00
0
7
Nadzorni odbor: Hidrogradnja ima posla, pozivamo radnike na posao
0
Nadzorni odbor: Hidrogradnja ima posla, pozivamo radnike na posao
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nadzorni odbor poziva radnike Hidrogradnje da se vrate na posao, kako bi se izbjegle sve pojedinačno negativne konsekvence, budući da je Sud štrajk proglasio nezakonitim i štetnim po interese firme ali i radnika.
"Hidrogradnja ima ugovorene poslove i u toku je ugovaranje poslova sveukupne vrijednosti od 30-ak miliona KM, jer uz Vijadukt Briješće, LOT 3b obećan je posao Odžak-Svilaj, ima prodaju iz Pogona Sigma i Hadžići, te uz te poslove i pretpostavke za povratak u Libiju mogu se prevazići problemi koji trenutno postoje u kompaniji", navodi se u saopćenju Nadzornog odbora Hidrogradnje d.d. Sarajevo.

Tačno je, kaže se dalje u saopćenju, da se za više od pola radnika duguju plaće za juli te svim radnicima za august, ali isto tako je tačno da je u Hidrogradnji angažirano samo 300-400 radnika, a da je do sada zaključno sa šestim mjesecom svih 750 zaposlenih redovno primalo plaću.

"Zahtjevi radnika za uvezivanje staža i uplatu doprinosa s PIO su također opravdani, ali to se pitanje aktivno pokušava riješiti, uz pomoć resornog ministarstva i Vlade FBiH", dodaje se.

Nadzorni odbor upozorava da "nažalost trenutna situacija samo pogoršava položaj radnika i dalje urušava vrijednost firme, budući da se niko nije javio ni na tender za prodaju firme niti zgrade Direkcije".

Nadzorni odbor naglašava da daljnja agonija samo vodi firmu u stečaj u kojem će najviše izgubiti upravo radnici Hidrogradnje.

Stoga Nadzorni odbor očekuje da će se radnici vratiti u ponedeljak, 14. oktobra, na posao, a Uprava hitno pronaći i ponuditi rješenja, prvenstveno za redovnu isplatu plaća, ali i rješenje drugih zahtjeva radnika.

Navedeni apel je jednoglasan stav sva tri člana Nadzornog odbora, kaže se na kraju saopćenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: