|

Nadzor nad kompjuterskim programima nije dobro pripremljen

Nadzor nad kompjuterskim programima nije dobro pripremljen
0
F
FENA
13.3.2012. u 11:26
4
komentara
0

dijeljenja
Nadzor nad kompjuterskim programima nije dobro pripremljen Livno
Nakon što je iz Vlade FBiH najavljena akcija pojačanog inspekcijskog nadzora nad zaštitom autorskih prava pri distribuciji i korištenju kompjuterskih programa, Uprava za inspekcijske poslove Livanjskog kantona, prema riječima direktora Dubravka Kovačevića, provodit će najavljene mjere iako postoje dileme u provedbi i implementaciji tih propisa kao i o regularnosti istih.
On je pritom istakao da kontrola kompjuterskih programa za inspektore nije dobro pripremljeno na svim nivoima te da ima nekih nedorečenosti od samog autora do provedbe tih zakona i propisa prema krajnjem korisniku.

"Jedna od tih dilema je da li će se ići po privatnim kućama ili po stanovima radi provedbe najavljenih mjera nad zaštitom licenciranih programa, za što je potreban nalog pravosudnog tijela, a ja sam protiv takvog modela nadzora“, kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, inspektori koji su prošli seminar iz ove oblasti dobili su USB stickove kao licencirana pomagala preko kojih će se provjeravati da li je instalirani program kod pravne ili fizičke osobe originalan odnosno piratski.

"Uglavnom će se provoditi mjera provjere nelicenciranih softvera kod operativnih sistema, sistemskih softvera, poslovnih i potrošačkih aplikacija“, kazao je Kovačević.

Zakonom su prema njegovim riječima određene drastične kazne ukoliko se pri nadzoru nad zaštitom autorskih prava pronađe nelicencirani softver, tako da se novčana kazna za pravnu osobu kreće do 200 hiljada KM, za preduzetnika do 20 hiljada KM dok je novčana kazna za odgovornu osobu u kompaniji u rasponu od 3 do 20 hiljada KM a za fizičku osobu se kreće od 3 do 10 hiljada KM.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...