Do sada 304 kontrole
9

Inspektori savjetuju da pređete na Linux ili FreeDOS

Piše: E. G.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federalna uprava za inspekcijske poslove danas je prezentirala rezultate pojačanog inspekcijskog nadzora nad zaštitom autorskih prava, korištenja i prometa kompjuterskih programa. Prema riječima Ibrahima Tirka, direktora Uprave, do sada su bila 304 inspekcijska pregleda, a izrečena su samo dva prekršajna naloga.

"Nismo vam mogli reći da nama nije bio cilj da ljude kažnjavamo u svemu ovome. Prvi cilj koji smo i ostvarili je bio da opismenimo narod, da ne budu izloženi legalnim prevarama nelegalnih prodavača. U svim kantonima su bila 304 pregleda, od toga je 125 firmi imalo potrebne papire, a onima koji nisu imali potrebnu dokumentaciju su izdata rješenja u smislu otklanjanja nedostataka. Ko otkloni nedostatak za koji mu je naloženo da uradi, izvršio je rješenje i neće platiti kaznu", rekao je Tirak.

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu da su postigli efekt i samim tim što su imali upute firmi koje su tražile savjete te koje nisu znale da koriste nelicencirane softvere, jer su ih kupili misleći da su licencirani.

"Ljudi su na taj način prevareni, no, sada znaju šta treba pisati na fakturi, a mora biti naznačeno šta je kupio i takvi kupci, koji imaju fakturu, ne snose odgovornost, ako ih je neko prevario prodajući im nešto što nije original. Što se tiče USB-stickova o kojima je bilo govora i koji su bili sporni, koristili smo ih samo u dva slučaja", rekao je Tirak, dodajući da oni koji su zarađivali na nelicenciranim softverima to više neće moći, kao i to da će poslati naredbu svim kantonima da njihove tržišne inspekcije pitaju "imate li ili ne licenciranu opremu".

Direktor Federalne inspekcijske uprave tvrdi i da je za mjesec dana, koliko je trajao inspekcijski nadzor, “ubrano 700.000 KM PDV-a” te da bi u suprotnom taj novac “završio u privatnim džepovima”.

U BiH se godišnje uveze 30.000 novih kompjutera, a isto toliko i polovnih, kažu u Inspekciji, s tim da se neki od polovnih prodaju kao novi, a da to kupac ne zna.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona Besim Duraković je rekao da je cilj, i kada je u pitanju edukacija, u potpunosti postignut.

“Podignuta je svijest kod subjekata nadzora koji nelicencirane softvere koriste u komercijalne svrhe. Mi nismo išli nigdje gdje subjekti nadzora nemaju ekstra dobit. Cilj je bio povećati porezne prihode, ali i prihode u sektoru IT-a. Ovim smo ostvarili cilj i mogućnosti zapošljavanja u IT sektoru”, rekao je Duraković, te pozvao korisnike koji nemaju potrebu da koriste licencirane softvere i čije poslovanje zadovoljavaju tehničke pretpostavke besplatnih softvera kao što su operativni sistemi Linux i FreeDOS, da njih i koriste.

Kada su u pitanju USB-stickovi o kojima je bilo govora, a koje su inspektori koristili tokom provjera, Duraković je pojasnio da se radi o “sticku koji je korišten u slučajevima kada su inspektori sumnjali da se radi o tome da su subjekti nadzora deinstalirali kompjuterske programe prije dolaska inspekcije".

“Stick govori o tačnom datumu deinstaliranja nekog softvera. Protiv takvih nismo poduzimali ništa, samo smo ih uveli u bazu podataka i ostali su upisani kao neko ko je sklon nekim radnjama”, rekao je Duraković.

Tarik Đikić je govorio u ime domaćih proizvođača softvera, rekao je da se nada da će ovakve akcije doprinijeti i njihovom boljem poslovanju te da su sada piratstvom potpuno "utučeni".