Od petka rade škole i fakulteti u KS
1

Nadoknada nastave kada bude povoljno za studente i učenike

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ministarstvo obrazovanja i nauke KS stavilo je van snage Odluku o privremenom obustavljanju nastave u osnovnim i srednjim školama i fakultetima UNSA, koja je donesena u srijedu, 28. septembra zbog štrajka uposlenika GRAS-a.

Kako su se stekli potrebni uslovi, sve osnovne i srednje škole te fakulteti i akademije UNSA će počev od petka, 30. septembra, nastaviti sa redovnim odvijanjem nastave, prema utvrđenom rasporedu, saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja nauke i kantona KS.

Istaknuto je da će nastava biti organizovana po stvaranju neophodnih uslova, a Ministarstvo će posebno u obzir uzeti činjenicu da učenici i studenti svoje slobodno vrijeme tokom vikenda provode u krugu porodice i uglavnom izvan grada, s obzirom na povoljne vremenske uslove. Učenici, studenti i roditelji će blagovremeno biti obaviješteni o nadoknadi nastave.

"Ministarstvo će ubuduće obratiti posebnu pažnju na prevoz učenika, s obzirom na nedostatak odgovornosti KJKP GRAS prema djeci i roditeljima, a uprkos činjenici da iz budžeta uredno plaćamo GRAS-ove kupone za učenike, što poreske obveznike košta 4.000.000 KM na godišnjem nivou. Ukoliko tome dodamo da za prevoz osoblja koje realizira nastavni proces ili ga tehnički podržava Ministarstvo izdvaja dodatnih 4.000.000 KM, onda je jasno da o 'težini' postupaka odgovornih za štrajk u KJKP GRAS treba posebno raspravljati", saopćeno je iz ministarstva.