Postignut dogovor
1

GRAS ponovo radi od 20 sati

Piše: N. Jamaković
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Radnici GRAS-a postigli su određeni dogovor sa predstavnicima Vlade KS te su u srijedu poslije 20 sati obustavili štrajk i počeli raditi u ograničenom kapacitetu. Prema izjavi premijera Kantona Sarajevo Fikreta Musića od četvrtka ujutro GRAS bi trebao raditi u punom kapacitetu.

Prema informacijama s terena, nešto iza 20 sati počela su saobraćati četiri trolejbusa, a tramvaji su ostali stajati zbog jedne grupe nezadovoljnih radnika. U saobraćaj je pušten i jedan broj kombi vozila, dok autobuski saobraćaj nije u funkciji.

"Nakon sastanka predstavnika Vlade i GRAS-a postignut je dogovor da GRAS u 20 sati obustavi štrajk i nastavi raditi, s jednim dijelom svojih kapaciteta. Od četvrtka ujutro nastavit će raditi u punom kapacitetu. Samim tim što nisu radili dva dana GRAS je pretrpio veliku materijalnu štetu. Mi svi moramo pomoći GRAS-u, ali najprije oni moraju pomoći sebi", kazao je premijer Musić za Federalnu televiziju.

Premijer je kazao i da se odluka ministra obrazovanja KS Emira Suljagića o privremenoj obustavi nastave u školama i na fakultetima u KS ne može odmah poništiti, već će to biti učinjeno u četvrtak.

"Nažalost, ta se odluka sad ne može povući, a donijeli smo je kako bismo time smanjili opterećenje u saobraćaju u ovakvoj situaciji. Odluka o privremenoj obustavi nastave će u četvrtak biti povučena, pa će nastava biti nastavljena u petak. Četvrtak će se, onda, nadoknaditi ili sad u subotu ili neki drugi dan", rekao je Musić.

Vlada KS osigurat će dodatnih 100.000 KM za nabavku neophodnih dijelova za vozni park KJKP GRAS, a u narednom periodu bit će održana tematska sjednica Skupštine KS-a na kojoj će biti govora o rješavanju nagomilanih problema ovog preduzeća.