Neko prođe, nekog vrate
2

Nadležni tvrde da je tranzit kroz Hrvatsku do Neuma dozvoljen, situacija u praksi drugačija

A. Z.
Informacija da državljanima BiH nije dozvoljen tranzit do Neuma preko Hrvatske koja nam je ranije danas potvrđena na GP Doljani, za šta posjedujemo audiosnimak, izazvala je brojne reakcije, ali i nesporazume.
Iz hrvatske policije tvrde da je tranzit kroz njihovu zemlju moguć, ali nisu sigurni da li je dozvoljen i za Neum. Na GP Doljani sada također tvrde isto. No, situacija je u praksi drugačija.

Kako bismo je u potpunosti razjasnili, krenimo redom.

Uposlenik granične policije danas nam je jasno kazao da tranzit do Neuma kroz Hrvatsku nije moguć, a to dokazuje i audiosnimak koji se nalazi u prilogu.

Nakon ove informacije stigla je reakcija ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je najavila da će već sutra predložiti recipročne mjere Hrvatskoj.

U međuvremenu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske kazali su nam da je tranzit dozvoljen pod određenim uslovima, ali nisu bili sigurni da li je on moguć ukoliko je krajnje odredište Neum jer građani BiH imaju mogućnost da tamo odu bez ulaska u Hrvatsku, preko Svitave.

"Tranzit je dozvoljen pod određenim uslovima, sve što je nekad vrijedilo sada ne vrijedi. Ukoliko neko ima kamion on ide normalno u Austriju, Njemačku uz upute koje će dobiti na granici. Vas interesuje Neum, je li tako? Poznavajući narod, neko će gledati da mulja svašta, tranzit je dozvoljen, ali da li će na granici nekoga pustiti ako u Neumu ima uplaćen apartman to vam ne mogu sa sigurnošću reći jer postoji mogućnost da se iz bilo kojeg dijela BiH u Neum dođe bez ulaska u Hrvatsku", kazali su za Klix.ba iz MUP-a RH.

Nekoliko sati nakon prvobitne tvrdnje, na GP Doljani ističu da je tranzit do Neuma moguć, da niko nije vraćen i da nije potrebno ništa od dokumenata, samo pasoš. Isto tvrdi i glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican koja je rekla da je jutros od 7.00 sati dozvoljeno bh. građanima da preko graničnog prijelaza Doljani u BiH i Metkovića u Hrvatskoj stignu do Neuma.

No, da je situacija na terenu drugačija i jako konfuzna za putnike, dokazuje slučaj jednog Sarajlije koji se danas vratio iz Neuma.

"Jučer sam otišao u Neum preko GP Doljani, bez bilo kakvih problema su me pustili. Danas sam se vraćao se iz Neuma i na drugom graničnom prijelazu su mi rekli da nema tranzita i da me mogu pustiti samo ukoliko mi odrede samoizolaciju od 14 dana ili da se vratim na Svitavu, što sam i učinio. Osim toga, rekli su mi i da je granični policajac koji me je jučer pustio da prođem pogriješio i ne daj Bože da se to sazna. Važno je istaći da policajac koji me je danas vratio nije to učinio na svoju ruku, nego je prije toga izvršio provjere", kazao nam je Sarajlija.

Istovremeno, brojni građani tvrde da su bez problema prošli tranzit kroz Hrvatsku. Cijela situacija je jako zbunjujuća za građane koji žele putovati u jedini bh. grad na moru s obzirom da sa različitih strana stižu različite informacije. Očito je da je posljednju odluku Hrvatske da građanima BiH uvede samoizolaciju od 14 dana bilo potrebno detaljnije razmotriti i usaglasiti na obje strane, kako ionako oštećeni građani ne bi nailazili na probleme čak i kada žele ljetovati u domovini.