{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nadležni će poslovne tajne morati čuvati i kad prestanu raditi

F
9.3.2013. u 16:01
1
6
Nadležni će poslovne tajne morati čuvati i kad prestanu raditi
1
Nadležni će poslovne tajne morati čuvati i kad prestanu raditi
Novim zakonom o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske kao novi pojam uvedena je poslovna tajna i tajni podatak, koje će nadležni morati da čuvaju i nakon prestanka radnog odnosa, odnosno prestanka njihovog angažiranja u Agenciji.
Nacrtom tog zakonskog akta, koji će poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrati na redovnoj sjednici 19. marta, predviđeno je da Agencija za bankarstvo RS-a svojim aktom određuje podatke koji se smatraju tajnim.

Propisan je i način pristupanja, korištenja, čuvanja i zaštite tajnih podataka, određene ovlašćene osobe Agencije koje su dužne da čuvaju tajne podatke, propisana zabrana otkrivanja tajnih podataka, kao i navedeni uvjeti i postupci u kojima se zabrana otkrivanja tajnih podataka ne primjenjuje, što predviđaju i zakoni koji uređuju rad sudova i tužilaštava.

Navedene su svrhe u koje Agencija može koristiti tajne podatke, te definirane osobe, organi, organizacije ili tijela u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, državama članicama Evropske unije i trećim zemljama, kojima Agencija može otkriti tajne podatke, kao i svrhe u koje ova tijela mogu koristiti podatke.

Također, predviđena je mogućnost potpisivanja sporazuma kojima se utvrđuje razmjena tajnih podataka između Agencije i nadležnih tijela ili osoba, te utvrđeni uvjeti za potpisivanje sporazuma.

Reguliranje poslovne tajne, kako se navodi, u skladu je s direktivama Evropske unije, a istaknuto je i u preporukama Međunarodnog monetarnog fonda po IV stand-by aranžmanu, te kao obaveza sadržana u Pismu namjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: