Agencija za bankarstvo RS
1

Nadležni će poslovne tajne morati čuvati i kad prestanu raditi

FENA
Novim zakonom o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske kao novi pojam uvedena je poslovna tajna i tajni podatak, koje će nadležni morati da čuvaju i nakon prestanka radnog odnosa, odnosno prestanka njihovog angažiranja u Agenciji.

Nacrtom tog zakonskog akta, koji će poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrati na redovnoj sjednici 19. marta, predviđeno je da Agencija za bankarstvo RS-a svojim aktom određuje podatke koji se smatraju tajnim.

Propisan je i način pristupanja, korištenja, čuvanja i zaštite tajnih podataka, određene ovlašćene osobe Agencije koje su dužne da čuvaju tajne podatke, propisana zabrana otkrivanja tajnih podataka, kao i navedeni uvjeti i postupci u kojima se zabrana otkrivanja tajnih podataka ne primjenjuje, što predviđaju i zakoni koji uređuju rad sudova i tužilaštava.

Navedene su svrhe u koje Agencija može koristiti tajne podatke, te definirane osobe, organi, organizacije ili tijela u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, državama članicama Evropske unije i trećim zemljama, kojima Agencija može otkriti tajne podatke, kao i svrhe u koje ova tijela mogu koristiti podatke.

Također, predviđena je mogućnost potpisivanja sporazuma kojima se utvrđuje razmjena tajnih podataka između Agencije i nadležnih tijela ili osoba, te utvrđeni uvjeti za potpisivanje sporazuma.

Reguliranje poslovne tajne, kako se navodi, u skladu je s direktivama Evropske unije, a istaknuto je i u preporukama Međunarodnog monetarnog fonda po IV stand-by aranžmanu, te kao obaveza sadržana u Pismu namjere.