|

Nacrt zakona o zaštiti od buke u KS: Novčane kazne za odgovorne ili pravne osobe od 500 do 10.000 KM

Nacrt zakona o zaštiti od buke u KS: Novčane kazne za odgovorne ili pravne osobe od 500 do 10.000 KM
10
F
FENA
19.12.2015. u 11:30
10
komentara
10

dijeljenja
Nacrt zakona o zaštiti od buke u KS: Novčane kazne za odgovorne ili pravne osobe od 500 do 10.000 KM Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je najavljena za ponedjeljak, 21.decembra, pred zastupnicima će se naći i Nacrt zakona o zaštiti od buke, koji je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.
Predloženi Nacrt Zakona usaglašen je s federalnim Zakonom o zaštiti od buke, s tim što je, kako se navodi, otišao korak dalje, usklađivanjem sa zahtjevima evropske pravne regulative i iskustvima susjednih zemalja, a uvode se i novi pojmovi kao što je zvučna zaštita, zvučna izolacija, početna karta buke i karta buke i drugo.

Ovim zakonom utvrđuju se dozvoljeni nivoi buke, mjere zaštite od buke i način mjerenja buke, granični nivoi buke usklađeni s namjenom prostora i vremenom dana, tako da ne ugrožavaju život i rad ljudi, a posebno njihovo zdravlje, nadzor nad provođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu od buke.

Iako evropska pravna regulativa ima zakone na buku od aktivnosti u domaćinstvu ili buku iz susjednog domaćinstva, buku koja nastaje u prijevoznim sredstvima, i drugo, odredbe ovog Nacrta zakona ne odnose se na buku od aktivnosti u domaćinstvu ili buku iz susjednog domaćinstva, buku koja nastaje u prijevoznim sredstvima, buku na radnom mjestu, buku od vojnih aktivnosti i aktivnosti na zaštiti od elementarnih nepogoda, prirodnih i drugih nesreća, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju.

Tako je u ovom Nacrtu naglašeno da „Izvori buke ne smiju izazvati buku koja prelazi nivoe utvrđene ovim Zakonom, a zaštita od buke provodi se danonoćno, a u smislu ovog Zakona dan traje od 06 do 22 sata, a noć od 22 do 06 sati“.

Uvjeti zaštite od buke ostvaruju se provođenjem mjera zaštite od buke a to je sprečavanje nastajanja buke, smanjenje broja izvora buke, propisana zvučna izolacija kod novih objekata, praćenje, kontrola i evidencija nivoa buke, zabrana rada za sve namjene, odnosno izvore buke, koji izazivaju buku iznad graničnih nivoa.

U buduće bi, po Nacrtu ovog zakona, investitori koji otvaraju gradilište, morali u Planu organizacije gradilišta predvidjeti i primijeniti mjere zaštite okoliša od prekomjerne buke s gradilišta iznad dopuštenog nivoa, o čemu se sačinjava Elaborat, koji je sastavni dio Plana organizacije gradilišta.

Također bi zabranjeno bilo obavljati radove, odnosno djelatnosti koje zbog buke ometaju noćni mir i odmor u naseljenim mjestima, u vremenu od 22-06 sati idućeg dana.

Novčane kazne za kršenje propisanog zakona za odgovorne ili pravne osobe iznosile bi od 500 do 10.000 KM.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...