BiH
10

Nacrt zakona o zaštiti od buke u KS: Novčane kazne za odgovorne ili pravne osobe od 500 do 10.000 KM

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je najavljena za ponedjeljak, 21.decembra, pred zastupnicima će se naći i Nacrt zakona o zaštiti od buke, koji je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Predloženi Nacrt Zakona usaglašen je s federalnim Zakonom o zaštiti od buke, s tim što je, kako se navodi, otišao korak dalje, usklađivanjem sa zahtjevima evropske pravne regulative i iskustvima susjednih zemalja, a uvode se i novi pojmovi kao što je zvučna zaštita, zvučna izolacija, početna karta buke i karta buke i drugo.

Ovim zakonom utvrđuju se dozvoljeni nivoi buke, mjere zaštite od buke i način mjerenja buke, granični nivoi buke usklađeni s namjenom prostora i vremenom dana, tako da ne ugrožavaju život i rad ljudi, a posebno njihovo zdravlje, nadzor nad provođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu od buke.

Iako evropska pravna regulativa ima zakone na buku od aktivnosti u domaćinstvu ili buku iz susjednog domaćinstva, buku koja nastaje u prijevoznim sredstvima, i drugo, odredbe ovog Nacrta zakona ne odnose se na buku od aktivnosti u domaćinstvu ili buku iz susjednog domaćinstva, buku koja nastaje u prijevoznim sredstvima, buku na radnom mjestu, buku od vojnih aktivnosti i aktivnosti na zaštiti od elementarnih nepogoda, prirodnih i drugih nesreća, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju.

Tako je u ovom Nacrtu naglašeno da „Izvori buke ne smiju izazvati buku koja prelazi nivoe utvrđene ovim Zakonom, a zaštita od buke provodi se danonoćno, a u smislu ovog Zakona dan traje od 06 do 22 sata, a noć od 22 do 06 sati“.

Uvjeti zaštite od buke ostvaruju se provođenjem mjera zaštite od buke a to je sprečavanje nastajanja buke, smanjenje broja izvora buke, propisana zvučna izolacija kod novih objekata, praćenje, kontrola i evidencija nivoa buke, zabrana rada za sve namjene, odnosno izvore buke, koji izazivaju buku iznad graničnih nivoa.

U buduće bi, po Nacrtu ovog zakona, investitori koji otvaraju gradilište, morali u Planu organizacije gradilišta predvidjeti i primijeniti mjere zaštite okoliša od prekomjerne buke s gradilišta iznad dopuštenog nivoa, o čemu se sačinjava Elaborat, koji je sastavni dio Plana organizacije gradilišta.

Također bi zabranjeno bilo obavljati radove, odnosno djelatnosti koje zbog buke ometaju noćni mir i odmor u naseljenim mjestima, u vremenu od 22-06 sati idućeg dana.

Novčane kazne za kršenje propisanog zakona za odgovorne ili pravne osobe iznosile bi od 500 do 10.000 KM.