UNSA
472

Nacrt zakona o visokom obrazovanju: Podržano povećanje broja ECTS bodova za prenos u narednu godinu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sedmoj sjednici Komisije za razmatranje primjedbi, prijedloga i sugestija na Nacrt zakona o visokom obrazovanju održanoj danas, prihvaćena su i podržana rješenja koja su, kako se tvrdi iz Studentskog parlamenta UNSA, u odnosu na sadašnji Zakon revolucionarna i u najvećem interesu studenata.

Prije svega misli se na odredbu o broju ECTS bodova dozvoljenim za prijenos u narednu godinu studija, koja je povećana sa dosadašnjih 6 na 12 ECTS bodova, i tako omogućila prijenos velikih predmeta, ili više manjih u narednu godinu – a do sada su studenti, u slučaju da im ostane 12 ECTS bodova nepoloženih, morali obnavljati godinu.

Također, prihvaćen je prijedlog izmjene odredbe o gubitku statusa redovnog (budžetskog) studenta nakon samo jednog obnavljanja godine, te je previđena mogućnost jedne obnove godine tokom školovanja bez gubitka statusa redovnog studenta.

"Pored toga, usvojen je niz kvalitetnih i za studente dobrih prijedloga kao što je obavezno objavljivanje završnih radova, obavezno izdavanja diplome na engleskom jeziku, mogućnost da prilikom prijave na konkurs za upis na fakultet kandidati mogu predati ovjerenu kopiju dokumenata, i tako steći mogućnost prijave na više konkrursa (više fakulteta)", stoji u saopćenju SPUS-a iz kojeg je izražena nada a će se ove odredbe i izmjene Nacrta, uz sve dosadašnje kvalitetne odredbe koje smo mi kao SPUS uspjeli integrisati u sami Nacrt, pronaći u konačnom tekstu Prijedloga Zakona o visokom obrazovanju, te da će isti biti usvojen bez zadiranja u te odredbe.

Komisija je sastavljena od uposlenika ministarstva, akademske zajednice tj. predstavnika svih grupacija na UNSA i predstavnika Studentskog parlementa Harisa Zahiragića.

Podsjećamo, Zastupnici Skupština Kantona Sarajevo su u decembru jednoglasno utvrdili Nacrt zakona o visokom obrazovanju čiji je tekst izradila komisija koju je formiralo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. U novembru isti je Nacrt potvrdila i Vlada KS-a.

Nacrt se trenutno nalazi u fazi javne rasprave.