|

Nacionalne konsultacije o nacrtu Statuta REKOM-a

Nacionalne konsultacije o nacrtu Statuta REKOM-a
0
F
FENA
29.1.2011. u 18:24
0
komentara
0

dijeljenja
Nacionalne konsultacije o nacrtu Statuta REKOM-a Sarajevo
Predstavnici 30 nevladinih organizacija iz cijele BiH učestvovali su danas u Sarajevu na nacionalnim konsultacijama o nacrtu Statuta Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM).
Koordinator Koalicije za REKOM Adis Šušnjar kazao je Feni da je riječ o zadnjim konsultacijama o nacrtu Statuta REKOM prije njegovog usvajanja na Skupštini Koalicije u okviru osmog Regionalnog foruma o tranzicionoj pravdi u martu u Sarajevu i da su stoga od velike važnosti. On je dodao je da je obavljena zanimljiva i kvalitetna rasprava na kojoj su predstavnici NVO iznijeli svoje prijedloge i mišljenja, a razgovarano je o nadležnostima komisije, ciljevima, zadacima i izboru članova i članioca.

Konsultacije o nacrtu Statuta REKOM vode se od maja prošle godine. U Statutu se tretiraju definicije pojmova koji se odnose na oblast ratnih zločina i teških povreda ljudskih prava, ciljevi i zadaci REKOM-a, ovlaštenja, nadležnosti i tijela buduće Komisije, izbor članova REKOM-a.

Statut REKOM-a i milioni potpisa podrške iz cijele regije trebali bi biti predati 1. juna parlamentima u svim zemljama nastalim raspadom bivše SFRJ sa zahtjevom za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM).
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.