Teške optužbe
125

Nacional: OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske i prisluškuje Andreja Plenkovića

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatski list Nacional tvrdi da je u posjedu dokumenata koji navodno potvrđuju špijunske radnje bosanskohercegovače OSA-e uperene ka zvaničnicima Republike Hrvatske.

Kako stoji u ovosedmičnom izdanju Nacionala, tajni izvještaji Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) otkrivaju kako se medijskoobavještajnim podmetanjima "potkopava i testira hrvatskog premijera".

"Dobili smo uvid u više tajnih izvještaja bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije, koji pokazuju da ta služba vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH", piše hrvatski list.

Ovo je još jedna epizoda u nizu manjih i većih iskri na relaciji Zagreb – Sarajevo, a koje se odvijaju nekoliko mjeseci. Počev od izjave Kolinde Grabar-Kitarović o navodnih 10.000 potencijalnih terorista, preko tenzija u vezi s Pelješkim mostom koji i unutar BiH stvaraju neslaganje, posebno kada je riječ o odnosu većine probosanskih i većine hrvatskih partija.

Podsjećamo i na optužbe uperene ka OSA-i koje su lansirane ranije ovoga ljeta kada su Milorad Dodik i Dragan Čović iznijeli mišljenje kako Obavještajno-sigurnosna agencija prisluškuje hrvatske i srbijanske dužnosnike.

Početkom godine zatalasane su slične optužbe koje je OSA opovrgnula i nakon čega su izneseni podaci o prisluškivanju bh. zvaničnika, a koje provode srbijanske obavještajne službe.

Pojedine partije iz Republike Srpske, prvenstveno Dodikov SNSD, nisu zadovoljne radom OSA-e, a kulminacija se desila razrješenjem Nikole Špirića dužnosti člana Komisije za nadzor nad tom agencijom.