{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naći rješenje za uposlene koji su u teškom materijalnom stanju

F
14.9.2012. u 14:24
0
5
Naći rješenje za uposlene koji su u teškom materijalnom stanju
0
Naći rješenje za uposlene koji su u teškom materijalnom stanju
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić te predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Šuhret Fazlić, razgovarali su danas u Sarajevu s rukovodstvima i sindikalistima konfekcije “Borac” iz Travnika, Banovića i Zenice.
Analizirano je trenutno stanje te je razgovarano o mogućim koracima koje treba poduzeti kako bi se našlo najbrže i najpovoljnije rješenje za ove tvornice konfekcije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ocijenjeno je da je, zahvaljujući urađenom programu oporavka, u najpovoljnijoj poziciji travnički “Borac”, kojeg je, na posljednjoj sjednici, Vlada FBiH uvrstila na popis privrednih društava u kojima ovlasti temeljem sudjelovanja državnog kapitala ima FBiH.

Najteža situacija je u “Borcu” iz Zenice, u kojem je bivša stečajna upraviteljica rasprodala sve tvorničke mašine i time izravno ugrozila egzistenciju preduzeća i svih uposlenih.

Premijer Nikšić je predložio da Vlada FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pokušaju, u kontaktima s Vladom Zeničko-dobojskog kantona, naći soluciju, prije svega, za uposlene koji žive u teškom materijalnom stanju.

Kada je riječ o banovićkom “Borcu”, najveći problem je što je 70 posto mašina otišlo na namirenje potraživanja po tužbama koje su pokrenuli i na sudu dobili uposlenici.

Ocjena je da se i s 30 posto preostalih mašina te pedesetak uposlenih može pokrenuti proizvodnja, barem u manjem obimu.

Prije toga, kako je rečeno, potrebno je detaljno analizirati stanje u kojem se nalazi banovićka konfekcija te napraviti realan program izlaska iz problema.

U ovome će, kako je rečeno, “Borcu” iz Banovića pomoć pružiti i Federalna vlada, nadležno ministarstvo, Agencija za privatizaciju u FBiH, ali i stručnjaci travničkog “Borca”.

Također, treba utvrditi i imovinu koju je nekadašnja Konfekcija “Borac” iz Travnika imala u bivšim jugoslavenskim republikama.

Prema riječima federalnog premijera, bitno je utvrditi i odgovornost za stanje u kojem su se našli travnički, zenički i banovićki tekstilci te poduzeti sve zakonom propisane mjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: