Teška finansijska situacija
0

Banjalučka fabrika duhana u novim gubicima

FENA
Fabrika duhana Banja Luka
Fabrika duhana Banja Luka
Dok se mjesecima čeka da Vlada Republike Srpske ponudi rješenje za izlaz iz teške finansijske dubioze, banjalučka Fabrika duhana nastavlja da gomila gubitke.

Na osnovu podataka iz polugodišnjeg finansijskog izvještaja za 2012. godinu, vidljivo je da jedina fabrika duhana u RS-u i dalje negativno posluje, pa je gubitak za šest mjeseci dodatno uvećan za 1,3 miliona KM.

Iako je akumulirani gubitak prešao vrijednost ukupnog kapitala, još nije ponuđeno rješenje koje bi spasilo od potpunog propadanja ovo preduzeća koje zapošljava 260 radnika.

Prije mjesec i po dana Vlada RS-a je ponovila da se razmatranju dvije opcije - raskid ugovora o prodaji državnog kapitala u tom preduzeću s laktaškim preduzećem "Antonić trade“, kao i mogućnosti zajedničkog kapitalnog jačanja Fabrike i osiguranja stabilnog poslovanja i očuvanja radnih mjesta.

Formirana je komisiju za pregovore s rukovodstvom Fabrike duhana Banja Luka, ali rješenja još nema, mada je u međuvremenu privatizacioni ugovor za Fabriku istekao. No, prije toga se pokrenula i inicijativa raskida ugovora, koja do danas nije zaustavljena.

Radnici su pri kraju strpljenja, jer većinski vlasnik im nije izmirio ni ranija dugovanja.

Entitetski premijer Aleksandar Džombić je prije dva dana razgovarao u Banjoj Luci s predstavnicima "Bulgartabaka“ iz Sofije, koji žele da prošire svoje kapacitete i proizvodnju koja je uglavnom orjentirana na izvoz, ali se još ne zna da li bi eventualno ulagali i u banjalučku Fabriku duhana.

Jedino je dogovoreno da će u narednih mjesec dana izvršiti neophodne procjene i sagledati stanje proizvodnih kapaciteta i objekata u Fabrici duhana, nakon čega će biti organiziran novi sastanak bugarskih investitora s većinskim vlasnikom banjalučkog preduzeća i predstavnicima Vlade.