BiH
1.7k

Načelnik Živinica: Uposlenici dolaze na vrijeme otkako sam im zaključao ulaz

Piše: A. Džano
Asim Aljić
Asim Aljić
Načelnik Općine Živinice Asim Aljić oduševio je građane ovog grada nakon što je prije dva dana, sa početkom radnog vremena u 7:30 sati, zaključao ulazna vrata zgrade i spriječio ulazak onih uposlenika koji su zakasnili.
Asim Aljić
Asim Aljić
Na ovaj nesvakidašnji potez jednog funkcionera u BiH, Aljić se odlučio zbog stalnih kašnjenja na posao njegovih uposlenika, ali i zbog toga što nikakva prethodna upozorenja s njegove strane nisu urodila plodom.

Većina uposlenika, među kojima su čak i rukovodioci pojedinih sektora, jednostavno je ignorisala dobronamjerna upozorenja načelnika.

U razgovoru za Klix.ba Aljić pojašnjava ovaj neobični slučaj u bh. svakodnevnici, govori o problemu nesavjesnih uposlenika sa kojim se muči već duže vremena te o mogućim rješenjima u narednom periodu.

"Prije dvadeset dana održao sam jedan kolegij na kojem sam upozorio šefove službi da prenesu radnicima organa uprave da je rad i disciplina, odnosno pravovremeni dolazak na posao, na jednom veoma niskom nivou. Poručio sam im da se to mora popraviti. Rekao sam im da ću ja u protivnom morati poduzeti neke mjere koje možda neće biti popularne i neće im ići u prilog", kazao je Aljić za Klix.ba.

Nesavjesni uposlenici se oglušili o upozorenja načelnika

Međutim, i pored upozorenja načelnika Aljića ništa se nije promijenilo u radnoj disciplini.

"Zato sam odlučio da u utorak u 7:30 sati zaključam ulazna vrata. Imao sam taj dan šta vidjeti. Nijednog šefa službe nisam zatekao na radnom mjestu. Polovina radnika je bila unutra, polovina nije", rekao je Aljić.

Navodi da kao poslodavac ispunjava sve obaveze prema svojim uposlenicima i od njih očekuje da poštuju osnovna pravila.

"Oni redovno dobivaju plaće, regres, topli obrok i naknadu za prevoz. Očekujem ako ništa da na vrijeme dolaze na posao. Iskreno da vam kažem, dobio sam apsolutnu podršku građana. Imam određenih primjedbi od strane uposlenika, ali ja i dalje mislim da nisam pogriješio u ovom svom postupku. Ja sam i ranije radio u ovoj općini, znam ko na vrijeme dolazi na posao, a ko ne. Bilo je tu i određenih uposlenika koji su se slučajno zatekli taj dan, ali takva im je sudbina bila", naveo je Aljić.

Ubuduće otkazi za neradnike

On je funkciju načelnika preuzeo od januara ove godine, i primijetio je da je nastavljen trend kašnjenja na posao.

"Morao sam nešto poduzeti kako bih uslugu građanima digao na jedan veći nivo", dodao je Aljić.

Radnici pred zaključanom zgradom Općine Živinice (Foto: Screenshot)
Radnici pred zaključanom zgradom Općine Živinice (Foto: Screenshot)

Pitali smo načelnika da li se u proteklih dan-dva popravila situacija, odnosno da li uposlenici još uvijek kasne na posao.

"Uposlenici su se sada malo uozbiljili. Već sam poduzeo daljnje mjere. Zadužio sam šefa Službe za opću upravu da mi svakog jutra do osam sati bude dostavljen izvještaj ko je na vrijeme došao na posao, a ko nije. Naravno da ću u narednom periodu primijeniti ono što je u mojoj nadležnosti i kažnjavati ono što mi zakon dopušta. Nažalost, zakon mi ne ide na ruku, jer predviđa duge procedure i vjerovatno ćemo morati donijeti dodatne pravilnike kako bi smo novčano kažnjavali nesavjesne uposlenike. U krajnjem slučaju, ako se to ponovi više puta, neću se libiti da dam otkaz i namještenicima i državnim službenicima", zaključio je Alić.