BiH
109

Načelnik Žepča prekinuo godišnji odmor i vratio se u poplavljeni grad

Piše: J. H.
Mato Zovko
Mato Zovko
Augustovske poplave mnoge političare zatekle su na nekim od egzotičnih ljetovališta, od Jadranskog mora, Turske, Španije, Italije do drugih popularnih destinacija. Dok jedni dešavanja u poplavljenim gradovima prate preko medija, rijetki su se odlučili vratiti i biti sa građanima kad je najteže. Takav je načelnik Općine Žepče Mato Zovko.

Vijest o poplavama u njegovom gradu zatekla ga je na jadranskoj rivijeri. Kako kaže, kad su mu poslali fotografije, mislio je da se neko šali s njim. Nažalost, nije bilo tako.

"Upalio sam odmah automobil i krenuo prema Žepču. Pošto je bila blokirana cesta M17, ostavio sam automobil pored puta i pješke došao do kuće, a onda i na posao", kaže Zovko za Klix.ba.

Vanredno stanje u ovoj bh. općini traje od 16. maja, odnosno od prvih velikih poplava u našoj zemlji.

"Imamo dva ili tri manja klizišta i mnogo bujica koje su napravile velike probleme, odnijele ceste, potporne zidove, mostove... Skoro 80 posto naselja je poplavljeno. Cijelu noć i dan se bori s tim. Nemoguće je koliko kiša pada u Žepču. Od 15. aprila kiša ovdje stalno pada. Ta ogromna količina vode izbila je tamo gdje nikada prije nije", kaže naš sagovornik.

On dodaje da nisu riješili ni troškove od majskih poplava, a desio se drugi udar na budžet Općine.

"Volio bih da više instance vlasti angažirale strojeve da rade na određenom mjestu, a ne da samo od općinskog načelnika načelnika to traže nakon čega svi računi nama dolaze na naplatu. Ja to neću više raditi kao što sam radio jer sam spašavao magistralne i regionalne ceste. Računi od prošlih poplave za strojeve, gorivo, cijevi, drenaže i odvode iznose skoro milion maraka", dodaje načelnik Općine Žepče.