Gorući problem
647

Načelnik Vogošće upozorava: Riješite problem gužvi ili ću s građanima blokirati saobraćaj

M. A.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Načelnik sarajevske Općine Vogošća Edin Smajić već duže vrijeme upozorava na sve intenzivniji problem formiranja gužvi u ovom naselju, posebno u poslijepodnevnim satima. On je za portal Klix.ba izjavio da će biti primoran i na kompletnu blokadu saobraćaja ako ovaj problem uskoro ne bude riješen.

Na samom ulazu u Vogošću iz pravca Sarajeva se svakog radnog dana u poslijepodnevnim satima formiraju ogromne saobraćajne gužve. Posebno je kritična raskrsnica u centru ovog prigradskog naselja, tj. raskrsnica ulica Igmanska i Akifa ef. Biserovića, a problemi se intenziviraju kada se ugase semafori.

Općina Vogošća je i u proteklom periodu insistirala na rješavanju ovog problema, na sjednicama općinskog vijeća je u više navrata raspravljano o ovom pitanju, ali do danas se ništa konkretno nije uradilo iako su pisma bila upućivana nadležnim instancama.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je kazao kako se upravo na ovoj raskrsnici u proteklom periodu desio veliki broj saobraćajnih nesreća od kojih su neke završavale i kobno, a govori i to kako se često dešava da na raskrsnici uopće nema policajaca koji bi trebali regulirati odvijanje prometa kada dođe do gašenja semafora.

"Vogošća ima najveći problem u oblasti saobraćaja i transporta u kompletnom Sarajevu. Još prije 40 godina planeri su predvidjeli izgradnju Prve transverzale, ali do prije sedam ili osam godina nije urađeno ništa na njenoj realizaciji. Uz veliku muku tek su nedavno počeli radovi. Međutim, magistralni put M-18 prolazi duž Vogošće i dostigao je frenkvenciju od 25.000 vozila dnevno. Kada su velike špice, potrebno je najmanje 40 minuta da se uopće prođe kroz Vogošću. Uglavnom se poseže za isključivanjem semafora kako bi se ubrzao saobraćaj, ali na semaforu u centru Vogošće rijetko kada je prisutan policajac koji bi regulirao kretanje vozila", kazao je Smajić.

On naglašava kako je zbog ljudi kojima je Vogošća samo tranzitno mjesto skoro paraliziran saobraćaj za stanovnike ovog naselja, a da niko to ne kontrolira i da se na ovo ne obraća pažnja.

"Na sastanku s ministrom saobraćaja KS Adnanom Štetom, koji je održan prošli petak, zatražio sam da se kontaktiraju Ceste FBiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS kako bi se riješio problem. Moj zahtjev je da uvijek, ali uvijek bude policajac na glavnoj raskrsnici u Vogošći, koji bi regulirao saobraćaj. Svjedočimo situacijama kada se isključi semafor i auti se sudaraju zbog toga što nastane totalni metež na cesti. Moj glavni motiv za ovaj apel je početak nove školske godine. Kada djeca krenu u školu, izlažu se velikoj opasnosti pošto moraju preći glavnu magistralu. Ja sam kao načelnik dužan zaštititi svoje građane, posebno djecu koja kao diverzanti pretrčavaju put. Ja ću do besvijesti pregovarati i apelirati, a ako ne bude pozitivnog odgovora, spreman sam na radikalne mjere iako po prirodi nisam radikalan. U krajnjoj mjeri, spreman sam i na blokadu saobraćaja sa sugrađanima", dodao je on.