Dobra reakcija
254

Načelnik Tešnja o koronavirusu: Ovdje radimo i s pandemijom, cilj je sačuvati radna mjesta

E. M.
Suad Huskić
Suad Huskić
Situacija u Općini Tešanj je pod kontrolom, a iako se radi o aktivno zaraženih 78 pacijenata, svi imaju lakšu kliničku sliku i blage simptome, potvrdio je to u razgovoru za Klix.ba načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Na području Općine Tešanj u zadnja 24 sata izvršeno je 49 testiranja na koronavirus što je oko 10 posto na području Federacije Bosne i Hercegovine te nije bilo pozitivnih na koronavirus. Na području općine, kako je već navedeno, aktivno je 78 slučajeva, a od početka pandemije urađeno je 1.356 testiranja što je mnogo više od prosjeka Federacije Bosne i Hercegovine.

Huskić je u razgovoru za Klix.ba kazao da je od početka pandemije do danas zabilježeno ukupno 135 slučajeva koronavirusa te da su sve pozitivne osobe imale zdravstveni tretman, od početnog nadzora, samoizolacije, pa do bolničkog liječenja.

"Opća Bolnica Tešanj, Dom zdravlja i općina Tešanj poštuju stavove Kriznog štaba ZDK i zdravstvenu politiku u pogledu tretmana pozitivnih osoba. Naročito sa nivoa općine, smatramo da ne treba preispitivati stručno mišljenje ljekara i Uputnice za bolničko liječenje. Nažalost, kod dijela pacijenata zabunu je načinila javno izrečena najava da će im biti omogućeno liječenje u Općoj bolnici Tešanj (još 28. maja) te zbog toga, ali i blagih simptoma koje imaju odbijali su liječenje u Kantonalnoj bolnici Zenica. Pacijenti su potpisivali izjavu da preuzimaju vlastitu odgovornost da odbijaju liječenje u KBZ. U međuvremenu, inspektor je izdao Rješenja o obaveznoj hospitalizaciji i pacijenti se već javljaju na bolničko liječenje. Tek juče smo dobili i Odluku da Opća bolnica Tešanj može liječiti pacijente oboljele od Covid 19 i vjerujemo da će pacijenti slijediti upute ljekara za bolničko liječenje. U nekim Kantonima nije obavezno bolničko liječenje, ali mi smo dužni slijediti upute Kriznog štaba ZDK", kazao je Huskić.

Na svom Facebook profilu prokomentarisao je i različite informacije u medijima vezano za broj oboljelih u Tešnju dodavši da je potreban veći oprez kod objavljivanja podataka novozaraženih i retestiranih pacijenata, ali i da informacije prvo trebaju dobiti Domovi zdravlja, ljekari i pacijenti.

"U ponedjeljak, 15. juna, u javnosti su plasirane informacije kako je u Tešnju čak 15 novozaraženih iz Tešnja. Neki su kasnije ispravili podatke na 12 novozaraženih. A, zapravo istina je da je bilo sedam novozaraženih, a ostali pozitivni uzorci su bili od osoba koje se retestiraju (ranije potvrđeni pacijenti). Nismo sigurni ko je i kakve informacije davao te kako je do ovakve intepretacije podataka ili ovakvih naslova došlo. Na prve pogrešne interpretacije podataka i 'zvučne naslove' ostali mediji prenose pogrešne informacije i čini se šteta. Kao načelnik sam reagovao na ovakvu situaciju objavom na društvenim mrežama. Smatram da podatke treba vrlo oprezno interpretirati u javnosti te da je svakako ispravnije da podatke o rezultatima testiranja prvo dobiju Domovi zdravlja, ljekari i pacijenti, a javnost kroz objedinjene informacije svih lokacija na kojima se trenutno vrši testiranje", dodaje Huskić.

Ističe da postoje zvanične web stranice institucija, Ministarstva civilnih poslova i Federalnog ministarstva zdravstva (uključujući Zavod za javno zdravstvo) te da oni objedinjuju infromacije svih općina i laboratorija koje i oni koriste u svom radu.

"Ne želimo komentarisati informisanje u drugim slučajevima, bilo čije izjave ili stavove, osim u slučajevima kada to ima direktnu vezu sa općinom Tešanj. Kao općina smo svo vrijeme stanja prirodne nesreće na jednom mjestu objavljivali sve naredbe, odluke, preporuke, dnevne izvještaje i edukativni materijal. S ukidanjem stanja prirodne nesreće, prešli smo na redovni način rada i informisanja. Nakon što smo uvidjeli da postoje problemi, ponovo objavljujemo informacije sa grafičkim prikazom na općinskoj web stranici. Odakle će informacije neko preuzimati, kako ih tumačiti ili predstavljati u javnosti odgovornost je svakog medija", dodaje naš sagovornik.

Ističe kako su reakcije javnosti u Tešnju podijeljene. Dok su se jedni pitali da li postoji namjera ili pokušaj preuveličavanja i s kojim ciljem, drugi su umorni od pandemije i svakakvih vijesti, naslova, teorija zavjera... Pojasnio je da je Tešanj radio i u vrijeme koronavirusa.

"U suštini ne želimo da se u javnosti stiče pogrešan dojam o cijeloj priči i da to utiče na poslovne ili druge kontakte bilo koga, pa ni nas u Tešnju. U Tešnju živimo i radimo i u vrijeme korone i stalo nam je da sačuvamo svako radno mjesto. Od svakog radnog mjesta, naročito u proizvodnji, finansira se zdravstveni sistem, obrazovanje, policija, vojska, javna uprava itd.. Iako smo u posebnim uslovima zbog koronavirusa, mora se živjeti od rada", izjavio je prvi čovjek Tešnja.

Sve je više onih koji kažu da se oboljelim od koronavirusa evidentiraju i oni koji to nisu, a Huskić je poručio da je ovo vrijeme iskušenja za cijeli svijet pa i svakog pojedinačno.

"Svakakve priče se pričaju, ima straha, neznanja, teorija zavjere, krupnih izjava, a moguće je i drugih stvari. Pozivam i vas i sve druge koji imaju neke informacije, dileme, sumnje ili slično, da se zvanično obrate nadležnim institucijama s konkretnim podacima i iskazima. Drugačiji način rada može samo dodatno opteretiti cijelo

društvo i vjerovatno načiniti nekome nepravdu. Općina Tešanj će vrlo rado odgovoriti na sve upite i provjere informacija, a očekujem da će tako postupiti i sve druge institucije", poručio je Huskić.

U narednim mjesecima u Tešnju očekuju stabilizaciju prilika i nastavak života s koronavirusom.

"Kao i u drugim općinama i gradovima, bit će testiranja, pozitivnih ili negativnih nalaza, liječenja i slično. Uporedo s tim, morat ćemo raditi i boriti se za svako radno mjesto i sve ono što iz toga proističe. Općine, kantoni ili entiteti nisu izoliran epidemiološki prostor i mnogo ćemo zavisiti jedni od drugih, ali isto tako i od odgovornog ponašanja svih nas", zaključio je Huskić u razgovoru za Klix.ba.